2021. január 1-től fél évvel meghosszabbodik a hitelmoratórium

A járványhelyzet okozta válság elhúzódása miatt a lakosság egy része várhatóan jövőre is nehéz helyzetben lesz, számukra a hitel törlesztése továbbra is gondot okozhat. Ennek okán döntött úgy az Országgyűlés, hogy a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak a hitelmoratórium idejét 2021. január 1-től fél évvel meghosszabbítja.

A meghosszabbított hitelmoratórium azonban nem terjed ki automatikusan minden hiteladósra, hanem csak a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti.

Ennek megfelelően:

  • a nyugdíjasok
  • a munkanélküliek
  • a közfoglalkoztatottak
  • és a gyermeket nevelő családok (a gyermekek számától függetlenül) számára hosszabbodik meg automatikusan a fizetési moratórium időszaka.

Az érintetteknek továbbra sem kell tenniük semmit a meghosszabbítás érdekében. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban fel kell keresni a pénzintézetet, és nyilatkozni a hitel további fizetésére vonatkozó szándékról.

Az érintett adósok törlesztőrészlete a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet. A fizetési moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig továbbra is a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetniük. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a törlesztés szüneteltetése nem jelent sem tartozás elengedést, sem kamat elengedést. A fizetési moratórium alatti időszakban felgyülemlő kamatokat később meg kell fizetni, azonban ezt az összegyűlt kamattartozást a bankok nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, azt az eredeti hiteltartozástól elkülönítetten kell kezelniük, és erre kamatot a futamidő alatt nem számíthatnak fel (kamatos kamat tilalma).

Annak érdekében, hogy az adós törlesztőrészlete ne haladja meg a fizetési moratóriumot megelőző részletek nagyságát, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. A kiszámítható és előre látható módon meghosszabbított fizetési moratóriumnak köszönhetően fellélegezhetnek azok az adósok, akik továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is egyéb céljaikra fordíthatják.

Mindemellett 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései.

Ez az intézkedés a veszélyeztetett társadalmi csoportokon kívül esők számára jelent haladékot, hiszen közöttük is lehetnek olyan adósok, akiknek 2020. december 31. után nehézséget okoz majd a hitelük törlesztése. A felmondási tilalom ideje alatt ők is rendezhetik pénzügyi helyzetüket, illetve egyezkedhetnek a bankjukkal egy esetleges átütemezésről.

Annak ellenére, hogy a bank ebben az időszakban nem teljesítés miatt nem mondhatja fel a hitelt, nagyon fontos, hogy a fizetési nehézségét azonnal jelezze az adós, és ha a teljes törlesztőrészletet nem is képes megfizetni, fizetési szándékát jelezve, törlesszen annyit, amennyit tud. Így kevésbé halmozódik fel az elmaradás, és a bank is nyitottabb a hitel esetleges átütemezésére.

A fizetési moratóriummal kapcsolatos további, és egyéb pénzügyi témájú kérdéseik esetén díjmentes segítséget kérhetnek a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől!

Elérhetőségek:
Cím: 7621 Pécs, Király u. 42. // Telefon: +36 70 243 3356 (ügyfélfogadási időben) //
E-mail: pecs@penzugyifogyaszto.hu // Web: penzugyifogyaszto.hu, facebook.com/penzugyifogyaszto

Ügyfélfogadás:
HÉTFŐ: 8.00–14.00 // SZERDA: 8.00–14.00 // CSÜTÖRTÖK: 11.00–17.00

(x)

Hirdetés