A klasszikus tapéta újra divatos

Korábban nagyon nagy divatnak számítottak a tapéták, minden otthonban felhasználták. Később azonban, egy jó évtizedre átvette a tapéták helyét a falfestés, most azonban újra tombol a divatja, kifejezetten a klasszikus darabokat illetően.

A klasszikus tapéták színe és mintája

A tapétacentrum.hu kínálatában kapható klasszikus tapéta igen kedvelt csoportját képezi a termékeknek. A mai napig népszerűnek számít, vagyis inkább újra divatos ez a fajta darab, kedvelt mintái és színei miatt választják sokan ezt a fajtát.

A modern vagy a design tapétáktól eltérően a klasszikus kivitelekről elmondható, hogy sokkal részletgazdagabbak és kidolgozottabbak. A részletgazdag minta oka részben a historizáló stílus, hiszen a klasszicista vagy barokk korra emlékeztető mintákban is találunk ilyen tapétát.

A romantikus virágmotívumok egyértelműen a klasszikus tapéták védjegyei. Ez egyébként az egyik legkedveltebb minta, hiszen minden romantikus stílusú lakásban jól mutat, legyen az klasszikus, vintage vagy neobarokk designban berendezve.

Színek szempontjából különösen kedveltek a mélyebb árnyalatok. Persze a világos színek illenek a klasszikus otthonokba, így a mély, sötét tónusokat a kísérletezők választják.

A klasszikus tapéta kiegészítői

A klasszikus mintázatú tapétával csak akkor érhetünk célt, ha egységes lakberendezési stílus, esetleg tudatos és átgondolt eklektika mentén rendezzük be a szóban forgó helyiséget, de inkább az egész házat, lakást.

A klasszikus stílusú tapéta egyrészt lehet régi polgári otthonokra emlékeztető lakás kiegészítője. Ebben az esetben akár sötét színűt is választhatunk. Emellé mindenképpen antik bútorokat használjunk, sötét kárpitokkal, sötétbarna, lakkozott fából készült polgári bútorokkal. 

A vintage, provence-i hangulatú szobákba a világos színű, klasszikus tapéták illenek. Ezekhez a helyiségekhez kopottas, fehér színű, klasszikus formavilágú, íves bútorok passzolnak. A fehér bútorok kifejezetten kellemes hangulatot adnak egy-egy lágyabb berendezésű otthonnak, ezek a stílusok pedig ezt a színvilágot támogatják. Érdemes a pasztellszíneket előnyben részesíteni.

A klasszikus tapétához színben és stílusban harmonizáló bordűrök használata elképzelhetetlen. Legalábbis ha egy régi polgári otthont szeretnénk stílusban megteremteni. A plafon és a fal találkozásánál, valamint a fal és a parketta érintkezésénél kell ezeket elhelyezni.

A kiegészítők közé tartoznak még a szegőlécek, a falszegély is. A tapéta és a stílus megválasztásakor gondoljunk bele, hogy egy jól megválasztott klasszikus stílusú tapéta kihat az egész lakás hangulatára. Persze az is fontos, hogy tekintettel kell lennünk lakásunk adottságaira is.

(x)