A telitalpú szandál

Újra reneszánszát éli a teletalpú cipő és szandál, amely már sokadik visszatérését ünnepelheti. Miért olyan közkedvelt ez az érdekes megjelenésű lábbeli, és kiknek áll a legjobban?

hirdetés

Nem fárasztja a lábat

Bár ormótlannak tűnhet, valójában igen könnyű hordani és biztonságos. Annak is köszönheti vissza-visszatérő népszerűségét, hogy kényelmes viselet. A tűsarokból adódó billegést megszünteti, miközben az emelt sarok kecsességet biztosít viselőjének. Ősi ‘bölcsesség’, konkrétan már a Római Birodalomban ismert volt, hogy a magas sarkú lábbeli vonzóbbá teszi a nőket a férfiak szemében. A megnövelt magasság, meghosszabbított láb és a megemelt fenék egyszerűen ellenállhatatlan hatással bír. Francia tudományos kísérletek igazolták, hogy a férfiak teljesen máshogy viselkednek a nőkkel, ha azokon magassarkú van. Nemcsak szebbek, szexisebbnek, hanem magabiztosabbnak is tartják az erősebb nem tagjai ilyenkor a hölgyeket. Nem véletlen, hogy rengeteg nő éppen csak aludni bújik ki a magassarkúból. Pedig folyamatos viselése nem könnyű, hát-, illetve bokafájdalmakat okozhat. Ha valaki nem pihenteti a lábát, hosszú távon ez a vonzó viselet ugyanis tönkreteheti a bokaízületeket.

Platform és telitalp

Főleg nyáron nagy a kísértés, hogy a melegben ne gyötörjük – netán még meg is dagadó – lábfejünket ebben a nőies cipőben, hanem engedjünk egy lapossarkú szandál, flipflop vagy tornacipő kísértésének. A ‘futkározós’ nyári szandál aztán könnyen alapfelszereléssé válhat. Pedig van megoldás a sarok megemelésére és a kényelemre egyszerre. Ezt biztosítja a telitalpú. Az emelt talpú szandál már az ókorban ismert volt, a következő nagy éra pedig a hetvenes évek volt, ahol végig uralkodott. Jól is passzolt a holdjáró cipő az akkortájt divatos trapéznadrághoz, amelynek jellemzője, hogy minden nőt ‘összenyom’ optikailag. Majd a kilencvenes évek emelte meg a talpakat, de kicsit máshogy: ekkor a techno klubokból szabadultak ki a platform cipők, amely egyforma magas talapzaton álltak. Most mindkettő típus visszatért, sőt a ‘96 körül divatos lábbelit egy az egyben ki lehet emelni a szekrényből. Menő ugyanis a magas talp, a fém és ezüst szín is. A szezon újdonsága az arany, illetve a sokféle fényes púderszín megjelenése. Nagy választékot találunk most a telitalpú és platform szandálokból, így lehet háncs talppal is hordani: ez hatalmas trend a szezonban, könnyed és nyárias megjelenést kölcsönöz. Lábat hosszabbító hatása miatt érdemes tehát beszereznünk – legalább egy – magasított talpú szandált. Azoknak fog a legjobban állni, akiknek formás a vádlijuk és karcsú a bokájuk. Ha kimondottan vaskos bokával rendelkezünk, abban az esetben is szebbé teszi az összképet, mint egy lapostalpú, ám még ennél is érdemesebb vékony sarkú szandált választanunk.

(x)