A Viapannál a járványhelyzetből is a legtöbbet kihozva dübörög tovább a munka

Vida Péter, a pécsi gyökerű Viapan Group vezérigazgatója és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szolgáltatási tagozatának elnöke beszélt lapunknak arról, hogy élték meg cégcsoportjukkal a korona-válság hónapjait. (x)

Viapan Group szerteágazó tevékenységéhez nem csak a magyar és külföldi munkaerő közvetítése és kölcsönzése tartozik; diákoknak, nyugdíjasoknak, megváltozott munkaképességű embereknek, hátrányos helyzetben lévőknek is segítenek az elhelyezkedésben. Sőt, mérnökeik foglalkoznak többek között robotizációval is, mely gyors és agilis megoldást jelenthet a válság kezelésében.

Vida Péter vezérigazgató hangsúlyozta, hogy partnereik számára olyan rugalmas megoldásokat tudnak kínálni a különböző hosszabb és rövidebb távú projektekre, melyek még ebben az egyébként bizonytalan időszakban is jól működnek.

Hozzátette, habár a cégcsoportnak is súlyos gazdasági kihívásokkal kellett megküzdenie a koronavírus miatt, alkalmazkodnia kellett az új igényekhez, de ennek ellenére nem volt jelentős leépítés; sőt a magyar kormány által biztosított pályázati összeg segítségével visszaállította belső béreit és folyamatosan igyekszik a dolgozók munkakörülményeit még jobbá tenni. Ez utóbbit nem csak a kiemelkedően jó fizetésekkel, de például belső és külső – a mindennapi munkát segítő – tréning lehetőségekkel, programokkal, céges autókkal és juttatási csomagokkal is.

– A válságban minden termelőcég a kölcsönzött munkaerő leépítésével kezdte, így az új gazdasági helyzet miatt mi is a forgalmunk 30 százalékára estünk vissza az áprilisi időszakban. A válságkezelés azonban, hála a költséghatékony átszervezésnek, olyannyira jól sikerült cégen belül, hogy az eredeti tervekhez képest korábban, már júliusban vissza tudtuk állítani a rentabilitást jelentő üzemi szintet, vagyis 70 százalékon működtünk – mondta el lapunknak Vida Péter.

Hozzátette, ezt a sikert az is eredményezte, hogy a belföldi turizmusra, a mezőgazdaságra, valamint az élelmiszerfeldolgozó-iparra fókuszáltak az autóipar helyett.

„A jelenlegi helyzetben, ahol nő a munkanélküliség, mi lehetőséget tudunk adni sokaknak. Saját logisztikánk van, tehát buszainkkal még a munkavállalók szállítását is meg tudjuk oldani”

– mondta.

Lapunknak a szakember azt is elárulta, most nehéz a helyzet a külföldi munkavállalókkal és a külföldön munkát vállaló magyarokkal, ez a szektor gyakorlatilag szinte áll a karantén kötelezettség és a turizmus rossz helyzete miatt.

Felértékelődött viszont a kollaboratív – vagyis az emberekkel együtt dolgozó – robotok szerepe, hiszen ezek támogatják és felgyorsítják az egyébként továbbra is hús-vér munkavállalók által végzett feladatokat. Továbbá elmondta, sikernek könyvelték el, hogy az idei szezonban Baranya megyében kétszer annyi diákot tudtak foglalkoztatni a kukoricacímerezési munkák során, mint tavaly; a szilvaszezonra pedig éppen 900 főt toboroznak. A Balaton körül is kifejezetten magas a foglalkoztatottaik száma, meghaladja az 1500 főt, tette hozzá.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés