Baja, a halászlé mindig pezsgő fővárosa

Baja (németül: Frankenstadt) Magyarország déli részén, a Duna bal partján fekszik. Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése, a Bajai járás központja. Jelentős kikötőváros és vízi közlekedési csomópont.

hirdetés

2018 a családok éve Baján. A város azonban nem csak nekik tartogat magában remek alkalmat a kikapcsolódásra. Színes programkínálatával és munkalehetőségek széles palettájával minden korosztálynak és bármilyen érdeklődési körűeknek újat mutathat.

Város

Baja gyakorlatilag mintapéldája a folyamatosan fejlődő városnak. Ha megnézzük a hivatalos városi honlapot, láthatjuk, hogy véget nem érő sort alkotnak az infrastrukturális, önkormányzati, szabadidős és egyéb újítások. Fontos dunai kikötőként évszázadokig vezető szerepe volt a térségi termény-, állat- és borkereskedelemben. Ma is léteznek itt feldolgozóipari üzemek, főként a malomipar, bőripar, posztóipar, faipar és építőipar területén, de élelmiszeripara is jelentős.

Kultúra

A városban nem túl nagy arányban, de élnek nemzetiségek. 2011-ben, a népszámláláson a város lakosságának 91 százaléka a magyar, 5 százaléka német, 2-2 százaléka horvát, illetve egyéb (főleg cigány és szerb) nemzetiségűnek vallotta magát. Vallási hovatartozásukat tekintve a bajaiak különböző egyházakhoz hűek, ezért is van több gyönyörű egyházi épület a városban. Múzeum, galéria, tájház és kultúrpalota is színesítik a kulturális kínálatot. A város lakói és a turisták körében is kedvelt közlekedési eszköz a 2018-ban forgalomba állított PiriPonty városnéző kisvonat, mely kellemes városnéző és városismertető körútra viszi a kirándulni vágyókat.

Szórakozás

Természetesen a helyi specialitásnak számító bajai halászlé az, ami a legtöbbünknek először eszébe jut, ha meghalljuk a város nevét. A népszerű étel olyannyira fontos a bajaiak – és mára már az egész ország – számára, hogy minden évben halászléfőző fesztivált szerveznek az étel köré. Emellett annyi program van Baján, hogy szó szerint Dunát lehetne velük rekeszteni. Az éves programajánló megtekinthető a város honlapján, ITT.

A Duna és a Sugovica, valamint a gemenci erdő a természetjárók számára kész paradicsom, gyalogosan és hajóval – vagy akár erdei vasúttal – körbejárhatjuk a környéket. Az aktív turizmus is népszerű, lehetőség van kerékpározásra, vadászatra, lovaglásra, horgászatra, strandolásra, vízi sportokra és túrákra is.

Munkahelyek

Az elérhető állásokat például IDE kattintva láthatjuk az egyik legnépszerűbb bajai állásportálon, a bajaallas.hu oldalon.

A bajaallas.hu portált abból a célból hozták létre, hogy a helyi cégek és álláskeresők a lehető leghatékonyabb módon találjanak egymásra. Oldalukon olyan cégek és vállalkozások hirdetnek, akik Baján, illetve környékén keresnek munkaerőt, így a regionális oldalnak köszönhetően, orientáltan zajlik a munkaerő keresése. Az oldal ingyenesen biztosít a cégek számára hirdetési lehetőséget, így azon bőséges és változatos ajánlatokkal várja a munkavállalókat. Az innovatív megoldásoknak, magas szintű kivitelezésnek köszönhetően folyamatosan növekvő népszerűségre tesz szert az oldal. Nagyban gondolkoznak, folyamatosan fejlesztenek, odafigyelnek partnereik visszajelzésére, hiszen sikerük az egységben rejlik.

Kiemelt kép: MTI

Hirdetés