Csökkentik az energiafelhasználást a kormányhivatal épületeiben

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

A Baranya Megyei Kormányhivatal harmincegy épülete újul meg mintegy egymilliárd forint uniós támogatásból. A cél az épületek hőtechnikai adottságainak javítása és a költséghatékonyság: a jövőben napelemek, új nyílászárók, modern kazánok, hőszivattyúk csökkentik az energiafelhasználást, és teszik használhatóbbá az elavult fűtésrendszerű, gazdaságtalanul működtethető épületeket.

hirdetés

Az elmúlt év őszén indult Baranya megyében az az energia-megtakarítást célzó projekt, amelynek keretében hat településen 31 kormányhivatali épületet korszerűsítenek. Pécsett huszonegy, Siklóson és Szigetváron három-három, Mohácson két, Szentlőrincen és Bólyban pedig egy-egy helyszínen korszerűsítik energetikailag az épületeket. Az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás-sorozatnak már csaknem a felével elkészültek. „A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-5.2.2.16-2016-00019 azonosítószámú programról szóló pécsi sajtótájékoztatón elhangzott: a fejlesztés végeztével az érintett középületekben évente összesen egymillió kilowattóra energiát takarítanak meg. Érdekesség, hogy a projekthez kapcsolódóan egy LED tábla is kikerült a megyei kormányhivatal főépületére, melyen folyamatosan nyomon követhető lesz a megtakarított energia mennyisége, illetve az ennek köszönhető spórolás.

A LED kijelzőn hasznos infókat lehet olvasni a fejlesztésekről

Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, korábban a kormányhivatal összesen 300 milliót költött különböző fejlesztésekre, amelyek keretében például napelemek kerülhettek a József Attila utcai székházra is. A most rendelkezésre álló több mint 979 millió forintos forrásból újabb jelentős korszerűsítésekre van lehetőség. A modernizációk végeztével pedig közel évi húsz százalékos költségmegtakarítás várható a szakemberek szerint. A kormánymegbízott kiemelte, lényeges, hogy nem csupán pécsi épületeken hajtanak végre fejlesztéseket, hiszen a megyeszékhelynél kisebb településeken zajló ügyintézés, az ottani ingatlanok megújulása ugyanolyan fontossággal bír.

Csizi Péter, Nemcsok Dénes és Horváth Zoltán

Dr. Nemcsok Dénes, a környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár elmondta, országosan 22 milliárd forintból zajlanak a modernizációk, és a baranyai beruházás esetében már negyven százalékos a készültség.

A kormányablakokra már nagy volt az igény

Hozzátette, a költségtakarékosság mellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy komfortosabb körülmények között végezhetik munkájukat az állami tisztviselők, így az általuk nyújtott szolgáltatások színvonala növekszik, ami azoknak is fontos, akik ügyintézés miatt térnek be a hivatalokba.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő a program kapcsán elmondta, nem szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, mikor a gyorsabb ügyintézés érdekében célszerűbb volt vidékre elutazni, mert ott hamarabb került sorra az ügyfél. Ma más a helyzet: egyre több kormányablak van, így az állampolgárok saját lakókörnyezetükben, modern eszközökkel, gyorsan bonyolíthatják le az állammal kapcsolatos teendőiket. A kormányablakok esetében éppen ezért a gazdaságos üzemeltetés is kiemelten fontos. Az energiatakarékosság tekintetében minden közintézménynek a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz hasonló példamutatással kell eljárni.