Elindult a RegionsZOOSustain elnevezésű projekt

Új környezetvédelmi projekt megvalósításába kezd a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. az INTERREG VA Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Eszéki állatkert (Udruga EU Centar) és a projektet vezető kedvezményezett, az eszéki Unikom d.o.o partnereként.

hirdetés

Napjaink talán legfontosabb kérdése a környezetvédelem, a környezettudatos un. körkörös gazdálkodás és az ezt kiegészítő, a fiatal generációk témába vágó felvilágosítása és nevelése.

Ennek jegyében kerül megvalósításra a RegionsZOOSustain elnevezésű HUHR/1901/3.1.1/0024 azonosító számú projekt, melynek keretében a pécsi és az eszéki állatkert valósít meg környezetvédelmi energetikai beruházásokat, valamint a partnerek interaktív tananyaggal és gyermek rendezvényekkel növelik a környezetvédelmi tudatosságot.

A Pécsi Állatkert a projekt keretében napelemeket telepít, mely révén 75,0 kW AC, 80,25 kWp DC teljesítményű napelemes rendszer kerül kiépítésre. A rendszer éves szinten 87.183 kWh/év becsült elektromos áram termelésre lesz képes, amely éves szinten a Pécsi Állatkert éves elektromos áram fogyasztásának 14%-át válthatja ki.

Az Eszéki állatkert pedig fahulladék elégetésére alkalmas kazán beszerzését tervezi, mely eszköz az intézmény fűtését hivatott támogatni.

Mindemellett a határ mindkét oldalán két korcsoportos interaktív tananyagok készülnek, melyek célja, hogy az állatkertekbe látogató gyermekek figyelmét ráirányítsák a környezetvédelem fontosságára.

A projekt lebonyolítására 20 hónap áll rendelkezésre, a megvalósítás 2020. szeptember 1. napján kezdődött.

A projekt teljes költségvetése 299.992,32 EUR, mely 85%-os ERFA támogatással, és a magyar partnerek számára 10% hazai társfinanszírozással valósul meg.