Érdemes kihasználni! Otthonfelújítási támogatás és hozzá kedvezményes kölcsön

A különböző családtámogatási formák közül talán ez keltette a legnagyobb visszhangot. Hisz ki ne szeretne élni egy olyan lehetőséggel, amelynek keretében az állam akár az ingatlan felújítási költségek 50 százalékát, de maximum 3 millió forintot visszatérít a kedvezményezettnek? Itt a nyár, a felújítások szezonja. Segítünk eligazodni a részletek között, hogy mindenki tájékozottan dönthessen arról igénybe kívánja-e, és igénybe tudja-e venni ezt a remek lehetőséget.

A legelső és legfontosabb tudnivaló, hogy az otthonfelújítási támogatás utólagos visszatérítést jelent, vagyis a benyújtott számlák kifizetését követően, utólag lehet megigényelni a vissza nem térítendő támogatást. Tehát azok tudják elsősorban kihasználni a lehetőséget, akik rendelkeznek elegendő saját megtakarítással.

Az otthonfelújítási kölcsön segítségével azonban azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatással, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, és emiatt elesnének ettől a támogatástól. A kormány által garantált kedvezményes otthonfelújítási kölcsön konstrukció keretében legfeljebb 6 millió forint kölcsönt lehet felvenni, maximum 10 éves futamidővel és 3 százalékos kamattal.

Az otthonfelújítási támogatás azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni, és ezt a meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni, szépíteni.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket. Gyermeknek számít már a magzat is, a várandósság betöltött 12. hetétől.

A támogatás a gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Az otthonfelújítási támogatás keretében a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet igényelni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítandó az összeg, fele-fele arányban.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodákhoz beérkező kérdések alapján az elszámolás tekintetében két nagyon fontos dologra hívjuk fel a figyelmet.

  • Sokan arra számítottak, hogy már 2020-ban kifizetett anyagokat, esetleg már kiszámlázott munkálatokat is elszámolhatnak. Ezt azonban a vonatkozó jogszabály kizárja. Kizárólag 2021. január 1-je után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségekre lehet igényelni a felújítási támogatást.
  • A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehet, viszont emellett az is fontos, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet. Nem a számlák összegén belül kell tehát 50-50 százalékra kijönnie az anyag-, illetve munkaköltségeknek, hanem magán az összköltség 50 százalékára rúgó támogatáson belül. Ha valaki például a maximális, 3 milliós támogatást venné igénybe, annak legalább 1,5 millió forintnyi számlát kell bemutatnia egyik, illetve másik típusú költségről is (például 1,5 millió munkadíj, és 4,5 millió anyagköltség megfelelő), a kettőnek együtt pedig el kell érnie a 6 millió forintot. Természetesen kisebb összegek is elérhetők, nem kell kihasználni a legalább 6 millió után járó 3 milliót.

Mindezeken túl a támogatás és a hozzá tartozó kedvezményes kölcsön további számos részlete tekintetében érdemes alaposan tájékozódni, hogy az utófinanszírozás zökkenőmentes legyen. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) munkatársai díjmentesen adnak tanácsot a témában, és segítenek értelmezni a vonatkozó jogszabályokat.

Elérhetőségek:
Cím: 7623 Pécs, Rákóczi út 24-26., I. emelet, 221. számú iroda
Telefon: +36 70 243 3356 (ügyfélfogadási időben) // E-mail: pecs@penzugyifogyaszto.hu // Web: www.penzugyifogyaszto.hu, facebook.com/penzugyifogyaszto

Ügyfélfogadás:
HÉTFŐ: 8.00–14.00 // SZERDA: 8.00–14.00 // CSÜTÖRTÖK: 11.00–17.00

(x)

hirdetés
Uránia Mozi