Ezt a templomot elképesztő gyorsasággal faragták

A régi időkben épült templomok hatalmas méreteikkel még a nem vallásos emberekből is kivívnak egyfajta tiszteletet. Nem mindig voltak ugyanis olyan modern építőanyagok és eszközök, mint ma. Tegyük hozzá, hogy bár ma már darukkal és más gépekkel sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet építkezni, anyagokat mozgatni, még egy társasház felépítése sem olyan egyszerű ezen modern technológiákkal sem.

hirdetés
Uránia Mozi

Mit szóljunk akkor ahhoz a templomhoz, amelyet egyetlen kőtömbből faragtak ki? Elég hihetetlennek hangzik, nem igaz? Most bepillantást nyerhetsz, hogyan készült ez a különleges templom sok száz évvel ezelőtt.

A Kailasa templom titkai

A tudósok szerint a nyolcadik századra tehető az Ellóriai-barlangrendszer keletkezése, amely egyike annak a 34 barlangszentélynek, ami akkoriban jött létre – írja a Keresztlabda Tudástár szekciója. Ez az indiai templom a szóban forgó barlangrendszer része.

A különlegességét az adja, hogy nem túl szokványos módon épült. Valójában nem is épült a szó klasszikus értelmében, hiszen egyetlen kőtömbből faragták ki. A munkások fentről lefelé vésve dolgoztak. Magassága körülbelül 33 méteres, így egy igencsak monumentális épületről beszélünk, nem csupán egy hétköznapi templomról.

Az indiai építészek tudhattak valamit, ha ezt a feladatot a kor akkori technológiájával meg tudták valósítani. A templomban folyosóktól kezdve találhatók különféle oszlopok és tornyok is, sőt, még a hindu isteneket is megörökítették szobrok formájában. A mesteremberek tehát nem érték be annyival, hogy létrehoztak egy funkcionális építményt, hanem még erejükből díszítőelemek kialakítására is futotta.

Az épület alját kőelefántok fogják közre. Vannak még olyan titkok, amik megfejtésre várnak, ilyenek a falakon található szkriptek.

Hogyan volt lehetséges elkészíteni?

Vannak még mind a mai napig rejtélyek a Kailasa templom kapcsán. Nem igazán találtak még magyarázatot arra, hogy hogyan tudtak mindössze tizennyolc esztendő leforgása alatt elkészülni az építménnyel. További fejtörésre ad okot, hogy mintegy 400 ezer tonnányi sziklát kellett eltávolítani a munkálatok során.

Ennyi követ megmozgatni még manapság, amikor modern gépek és járművek állnak az építészek rendelkezésére sem tűnik egyszerű és tempósan végrehajtható feladatnak. Akkoriban ismereteink szerint pedig nem álltak ilyen vagy ehhez fogható eszközök a mesterek rendelkezésére. Ha viszont csak kalapáccsal, vésővel vagy csákánnyal dolgoztak volna, akkor ez több mint egy évszázadot is felölelt volna.

Számos elmélet és teória kering a templom építése kapcsán. Vannak, akik úgy vélik, hogy földönkívüli technológiával volt mindez lehetséges. A legenda pedig úgy szól, hogy a templom nem akármilyen okból készült: a leghatalmasabb hindu isten tiszteletére, Sivának készítették. I. Krisna felesége ugyanis beteg volt, és ezzel szeretett volna az istenség kegyeiben járni.

(x)

Hirdetés