Fűtsünk gazdaságosan mecseki szénnel!

????????????????????????????????????

Okos tipp: mindenkinek jó alternatívát kínál az import tüzelő kiváltására a vasasi szén.

Még a tél beállta előtt érdemes a családi házakban élőknek feltölteni a kamrát tüzelőanyaggal. Azonban a vásárlás előtt azt is célszerű végiggondolni, milyen alternatívák között választhatunk. A szilárd tüzelőanyagok hallatán a legtöbb embernek a tűzifa jut eszébe, azonban ismét egyre többen választják a széntüzelést is. A Baranya megyében élőknek pedig arra is lehetősége van, hogy helyben kitermelt szénnel fűtsék fel otthonaikat, a Pannon Hőerőmű Zrt. által három éve újranyitott vasasi bányának köszönhetően.

Magas fűtőérték, alacsony ár
A mecseki szén előnyei közismertek: a Pécs térségében bányászott szén magas fűtőértékű és olcsó, ráadásul helyben kitermelt tüzelőanyagról van szó. A vasasi bányában kitermelt szén fűtőértéke 3100-4800 Kcal/kg, tehát egy kilogramm szén eltüzelésével kb. fél m3 földgáz, vagy két kg tűzifa eltüzelését tudjuk kiváltani. A magas fűtőérték mellé kedvező ár párosul, így a vasasi szén nem csak a többi tüzelőanyaggal, hanem az importszenekkel is felveszi a versenyt.

Első a biztonság
A feketeszén napjainkban is ideális megoldást kínál a családi és hétvégi házak fűtésére egyaránt. Gyakorlatilag bármilyen vegyestüzelésű kazánban vagy kályhában elégethető, nem kell új eszközöket vásárolni. Persze az első a biztonság, így az első tüzelés előtt mindig ellenőrizzük, megfelelően szelel-e kéményünk.

A széntüzelés praktikái
A begyújtás fortélyai könnyen elsajátíthatóak, a széntüzeléshez nincs szükség speciális tudásra, ezért – megfelelő odafigyelés mellett – azok is bátran belevághatnak, akik korábban soha sem fűtöttek vele. Arra érdemes figyelni, hogy a szén közvetlen begyújtása nem javasolt, ezért először tűzifával rakjuk meg a kazánt, majd a keletkező parázsrétegre halmozzuk a szenet. Hasznos praktika az égés során visszamaradó, kokszosodott anyag újra eltüzelése, hiszen a fűtőértéke akár magasabb is lehet, mint az eredeti széné.

További információ a http://www.pannonpower.hu/vasasi-szen és a 30/469-2361 telefonszámon kérhető. (x)