Haydn: A Teremtés című oratórium a pécsi Bazilikában

Augusztus 25-én, pénteken este 8 órakor egy nagyszabású oratóriumkoncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei, pécsi OrgonaPont-sorozata a pécsi Bazilikában! Joseph Haydn A Teremtés című oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette Európa-hírű Purcell Kórus szólaltatja meg.

hirdetés

Joseph Haydn oratóriuma a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel, bájjal és humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy megelevenednek a madarak, a csúszómászók, ahogy megszületnek a tengerek, hegyek, folyók, ahogy Isten megteremti a Napot, a Holdat, a világosságot, végül pedig az embert. A zene láttató erővel jeleníti meg a káoszt, a világ teremtésének állomásait sötétséggel, világossággal, rovarokkal, madarakkal, folyókkal – az élet végtelen gazdagságát hirdetve.

A Purcell Kórust 1990-ben Vashegyi György alapította Budapesten, az angol barokk szerző Dido & Aeneas c. operájának koncertszerű előadására. Az akkor még a Zeneakadémia karmesterképzős növendéke nem is sejtette, hogy 15 évvel később a magyar zenei élet első számú régizene-együtteseként tartják majd számon kórusát. A kiváló fiatal énekesekből álló kórus tagjainak mindegyike képzett muzsikus, énekes és hangszeres zenész. Emellett sokuk énekel más kórusban vagy szólistaként más együttesekkel is. A Purcell Kórus repertoárja gerincét a Gesualdotól Mozartig terjedő periódus zenéje alkotja, de számos alkalommal megszólaltatnak későbbi kompozíciókat is.

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara szintén Vashegyi György ötlete nyomán született meg és – mint ahogy a név is mutatja – határon túli, főként erdélyi, délvidéki zenészekből verbuválódott. A zenekar tagjai mindössze két hangversenyre álltak össze, ezért is különleges esemény a pécsi nagykoncert. Csatlakozzanak, és ünnepeljük együtt a teremtés csodáit!

Jegyek kaphatóak a Filharmónia Magyarország jegypénztárában (Kodály Központ, nyitvatartás hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között), a www.jegymester.hu oldalon és a koncert előtt a helyszínen. További információ a www.filharmonia.hu oldalon található.

(x)