Ilyen tanulni és dolgozni Dániában

Dániában dolgozni és tanulni is megéri

Radányi Lili több éve tanul már a dániai Horsensben marketing menedzsment szakon, az egyetem mellett pedig egy jól menő marketingcégnél is dolgozik. Lili mesélt nekünk a külföldi életről, a dániai oktatási rendszer pozitívumairól, a külföldi munka szépségeiről.

hirdetés

– Mikor döntöttél úgy, hogy külföldre mész egyetemre?

– Már a gimnáziumi éveim alatt gondolkoztam rajta, hogy külföldre szeretnék menni egyetemre, azonban körülbelül két éve határoztam el biztosan az Educatio kiállítás után, hogy megpróbálom ezt az irányt. Jelenleg Dániában tanulok, Horsensben, ahol marketing menedzsment szakon tanulok angol nyelven.

Lilinek nagyon bejött Dánia

– Miért éppen Dániát és a marketing menedzsment szakot választottad?

– A marketing már több éve érdekelt, különösen a különböző reklámok megszervezése, leginkább a divat világában. Azért is esett a választásom Dániára, mert amellett, hogy itt ingyenes az oktatás és rengeteg lehetőséget biztosítanak a diákoknak a kibontakozásra, a marketing kurzusok itt a gyakorlatra épülnek. Ha pedig egy európai diák minimum 10-12 órát dolgozik itt minden héten, akkor az kaphat pénzbeli támogatást is, nevezzük ösztöndíjnak.

– Mit tapasztaltál, mi a különbség a dán és a magyar oktatási rendszer között?

– Hatalmas különbség van a két rendszer között. Rengeteg gyakorlat van, minden feladatunk valós cégek problémáin alapul és a 3 és fél év alatt két kötelező gyakorlat is van, amit bárhol végigcsinálhatunk a világon.

Dánia rengeteg lehetőséget tartogat Lili számára

– Az egyetem mellett dolgozol is?

– Igen, miután elkezdődött az egyetem, láttam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek marketing munkára egy dán céghez. Mivel az angolon kívül az olasz a másik nyelv, amit beszélek, gondoltam egy próbát megér, hátha sikerül. Az interjú után nem sokkal kaptam egy levelet, melyben azt írták, hogy felvettek a Trendhimhez. Ez már majdnem egy éve volt, azóta dolgozom a cégnél, ahol nagyon sok mindenre megtanítottak, és rengeteg tapasztalatot szereztem.

Érdemes kipróbálni a külföldi továbbtanulást

– Nincs honvágyad?

– Természetesen, mint szerintem mindenkinek, aki külföldön tanul, néha van honvágyam, de szerencsére már megtanultam kezelni. Ugyanakkor sok olyan – jó és rossz – dolog történt velem itt, melyekkel otthon soha nem találkoztam volna, azonban az ilyen eseteket mindig úgy próbálom felfogni, mint kihívásokat, amik engem erősítenek.

– Mik a terveid egyetem után? Dániában szeretnél maradni vagy esetleg más ország is szóba jöhet?

– Nagyon szeretek itt lenni Dániában, azonban még nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Természetesen az elsődleges célom az, hogy elvégezzem az egyetemet, utána pedig majd meglátom, hogy mik a további lehetőségeim.

Dániában dolgozni és tanulni is megéri

– Mit tudnál tanácsolni azoknak a fiataloknak, akik külföldön szeretnének továbbtanulni?

– Azoknak tudom ajánlani a külföldi tanulást, akik érzik magukban a bátorságot és az akaraterőt, mivel hihetetlen nagy változással és hatalmas kihívással kell majd szembesülniük, de a belefektetett energia szerintem garantáltan megéri az erőfeszítéseket. A legfontosabb tanácsom ezért az, hogy merjenek bele vágni, hiszen ez egy hihetetlen nagy lehetőség, tele élményekkel, izgalmakkal és rengeteg új baráttal. (x)