Kenőcsök és kúpok aranyérre: melyik a jó választás?

Amikor valaki aranyeres lesz, igyekszik csökkenteni a fájdalmakat kúppal, kenőcsökkel. A vény nélkül beszerezhető termékek között is választhatunk, melyiket használjuk. Álljon itt néhány tudnivaló ezzel kapcsolatban!

hirdetés
Uránia Mozi

Az aranyér jellegzetes tünetei

Mielőtt bármilyen gyógyszert, kenőcsöt vagy kúpot vásárolnánk, bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban aranyérprobléma áll-e a háttérben! Az aranyérnek is több fajtája van, jellegzetes tünetek lehetnek a következők: viszkető érzés a végbél tájékán, fájdalom, duzzanat a végbélnyílás környékén, égető érzés, nedvedzés, nyálkás széklet, véres csík a WC-papíron.

Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban aranyérről van-e szó vagy más betegségről, mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert. A végbéltájéki betegségekkel proktológusok foglalkoznak. Budapesten a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőjét célszerű felkeresni ez ügyben, hiszen itt tapasztalt és barátságos szakorvosok fogadják a pácienseket. A kivizsgálást követően felállítják a diagnózist, majd szakszerű, modern kezelésekkel segítenek a hozzájuk fordulóknak.

Jó tudni azonban, hogy a tünetek nem mindig aranyerességet jeleznek, előfordulhat, hogy más betegség okozza a panaszokat.

Kúpok és kenőcsök

Akik életében már jelentkezett aranyeres probléma, jól tudják, hogy a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kenőcsökkel és kúpokkal is lehet enyhíteni a tüneteket. A két legismertebb márka a Sperti és a Reparon. Mindkettőből kapható végbélkúp és végbélkenőcs is. Mivel más az összetevőjük, sokan tanácstalanok abban a kérdésben, hogy melyiket alkalmazzák.

A Sperti Preparation H végbélkenőcs cápamájolajat és élesztősejt-kivonatot tartalmaz. Reggel és este kell alkalmazni, valamint a székletürítést követően, naponta legfeljebb öt alkalommal. Ha kúppal is kiegészül a kezelés, akkor maximum 3-szor történhet az együttes alkalmazásuk egy nap.

A Reparon végbélkenőcs valójában elölt E. coli baktériumok vizes szuszpenziója, gyulladáscsökkentő hatása van, és elősegíti a sebgyógyulást is. Ezt is sokan használják az aranyér kellemetlen tüneteinek csökkentésére.

Emellé is kapható végbélkúp, melyet napi 1-2 alkalommal, ülőfürdőt követően kell felhelyezni a végbélbe.

Hasznos tudnivalók a készítményekről

Akár a kenőcsöt, akár a kúpot választjuk, mindenképpen tartsuk be az előírásokat! Mindig tisztítsuk meg alaposan a végbélnyílás környékét, mielőtt a gyógyhatású szereket alkalmazzuk! Bár ismert mellékhatása nincs egyiknek sem, fokozottan figyeljük ilyenkor testünk reakcióit! Bármilyen probléma lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha két héten belül nem változnak a tünetek, nincs javulás az állapotban, akkor mindenképp szükség lesz egy szakemberre, aki alapos kivizsgálást követően tud segíteni. Abban is tud tanácsot adni, hogy melyik készítményt válasszuk. 

Ne vegyük félvállról az aranyeret! Ha időben lépünk, elkerülhető a műtét, és kideríthető, mi okozza a panaszokat!

(x)

Hirdetés