Kihagyhatatlan gasztro-kitérő nyitott Bólyban

Magyaros konyha és kifinomult gasztronómiai felfogás klasszicista köntösben. Ilyen a Kiskastély Vendéglő Bólyban, ahova ha betér az ember, igazi vidéki gasztrokirándulásban lehet része. És még a zsebébe sem kell mélyen belenyúlnia senkinek. Az augusztusban nyílt éttermet a Batthyány-Montenuovo Kastélyhoz tartozó régi gazdasági épületben, a kiskastélyban alakították ki, vezetésére pedig az országosan is ismert séfet, Pécs egyik legismertebb vállalkozójává avanzsált Teleky Zoltánt kérték fel. 

hirdetés

Az egykori Montenuovo kastélyhoz tartozó épületet, a kiskastélyt néhány éve újította fel a bólyi önkormányzat uniós forrásból, a városrehabilitációs program keretében. Nem volt kérdés, hogy a rekonstrukció során megőrzik az épület klasszicista hangulatát nem csak külsőségekben, de a falak közé költöző vendéglő étlapjában, enteriőrjében, arculatában és szellemiségében is. A városvezetés elképzelése egy olyan séfet szeretett volna a vendéglátóegység élére állítani, akinek szakmai kvalitása megkérdőjelezhetetlen, neve vonzerő nemcsak a környéken, de országos viszonylatban is. Így esett a választás 2016-ban Teleky Zoltánra, aki egy éven át tartó tárgyalássorozat után vállalta el a felkérést.

Szerethető, családias, mégis klasszicista életérzés

A kezdetektől fogva a koncepció része volt, hogy a kastély történelmi múltjára, és a bólyi közönség igényeire tekintettel alakítsa ki a vezetőség a kínálatot, szabja meg az árakat, és rendezze be a teret. Az enteriőr megálmodásáért Kertvéllesy Gábor építész volt a felelős, az arculatot Amrein Zsanett grafikus tervezte, az étlapot Teleky Zoltán állította össze. A klasszicista atmoszférának, az egyedi ízeknek, a személyzet profizmusának és az épület körüli udvarrésznek köszönhetően a Kiskastély a nyitás pillanatától szerethető és családias étteremmé vált.

Az induláskor az üzletember és csapata minden apró részletre odafigyelt, hogy a kastélyhoz méltó, magas minőségben üzemeltesse a vendéglőt. Ide tartozik a felszolgálók lazább, mégis klasszicista stílusra emlékeztető öltözete is, melyet Mezei József, pécsi fodrász és stylist álmodott meg.

Az étlapot megtekintve Teleky Zoltán gasztronómiai gondolkodásmódját fedezheti fel mindenki. Ennek fő alappillérei a csipetnyi fine dining és modern konyhatechnológia mellett a friss alapanyagokra fordított kiemelt figyelem és a házias ízvilág, legyen szó akár hagyományos sváb vagy épp magyar fogásokról. Az adagok pedig jól hangsúlyozva a fine dining fölött, de a csárdamennyiség alatt helyezkednek el.

– Az emberek azért járnak étterembe, hogy egy jót egyenek. Ezt szem előtt tartva raktuk össze az étlapot, az árak kialakítására ugyanolyan érzékenységgel figyeltünk, mint az ízek összeállítására. Ezért nem hiányozhatott a választékból a Jókai bableves, ami hagyományos recept alapján készül, mégis kicsit újragondolva, sült debrecenivel a tetején kerül az asztalra, ahogy a Fatányéros is szintén házi debrecenivel, háromféle hússal és bőséges körettel, melyek személyes nagy kedvenceim is egyben. De bátran ajánlom kísérletező kedvű vendégeinknek a tokhalpörköltet is, ami ennek a ritka, magyar halfajtának köszönhetően egészen egyedülálló ízvilágot kölcsönöz az ételnek, köretnek pedig, hogy még emeljük a tétet egy kicsit (nevet), kapros-túrós lepényt kínálunk hozzá. – meséli Teleky Zoltán.

Villásreggeli és sajátmárkás kávé

Elsősorban a helyiek igényeinek kielégítésére álltunk elő nemrég klasszikus reggeli fogásokkal, melyek között megtalálható a villásreggeli éppúgy, ahogy tojásos ételek, házi debreceni és friss croissant is, valamint egy különleges, sötét pörkölésű, 100% arabica brazil kávé, a Teleky Origin, ami egyenesen A Kávé Házából érkezik Szekszárdról, Tóth Sándor pörkölőműhelyéből.

– A Teleky Cégcsoport csapata rengeteget segít abban, hogy jól tudjon működni a vendéglő. A cégcsoporton belül mindenki lelkes, és érzékeli, hogy értéket teremtünk. Hosszú távú tervünk, hogy a Kiskastély Vendéglő egy fix kitérő – vagy betérő – pont legyen a Budapestre tartó pécsieknek is, és bátran ugorjanak be egy jó kávéra, kiadós villásreggelire vagy egy pihentető vacsorára azok is, akik a főváros felől érkeznek a megyénkbe – mondja Teleky Zoltán.

Látogasson el Ön is a Kiskastély Vendéglőbe, és győződjön meg személyesen is kínálatunkról! Tekintse meg az étlapot a Facebook.com/pg/kiskastelyvendeglo oldalon, és foglalja le asztalát a +36-20/277-8888-as számon!