Mikor érkezik a baba? – Számold ki egyszerűen!

A babavárás időszaka kétségkívül izgalmas a kismamák számára. Vannak, akik úgy döntenek, hogy fiatalon szeretnének anyává válni, mások elsőként a karrierre koncentrálnak és csak 30 éves koruk után érzik magukat érettnek a feladatra. Amikor azonban késik a menstruáció, mindenki arra gondol, hogy talán most érkezett el az idő. Az új családtag érkezése kapcsán persze azonnal azt szeretnénk tudni, hogy mikorra várható a kicsi.

Ne feledkezz el a menstruációs naptárról!

Azt talán felesleges is megemlíteni, hogy a menstruációs naptár vezetése különösen hasznos része a női létnek. Legyen szó akár a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokról, akár saját tested működésének figyelemmel követéséről, a menstruációs naptár sokat segíthet a hétköznapokban. Nincs ez másként babatervezés során sem, hiszen így biztosan tudhatod, mikor van peteérésed, és mikor érdemes próbálkozni a babával. Ha már megtörtént a fogantatás, utána is. A terhességet ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számoljuk. Innentől 40 hétre érkezik a baba, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy már a 38. héten is várható a szülés.

Letölthetsz okostelefonodra menstruációs naptár applikációt, de nyomtatható verziókkal is találkozhatsz a világhálón. Nem csak a vérzés napjait jelölheted, hanem testi jelzéseid tükrében az ovulációét vagy az együttléteket szintén.

Testi és pszichés egyensúly a várandósság ideje alatt

A terhesség heteiben a hormonok igazi hullámvasútjára számíthatsz majd. Az első trimeszter rendszerint a legnehezebb, hiszen sokan fáradtságot, hányingert tapasztalnak, és nem ritka az indokolatlan sírás és a rosszullétek sem. Ahogyan azonban a második trimeszterbe lépsz, sokat változik a helyzet. A várandós kismamák elmondásai alapján egyértelműen állítható, hogy ez a három hónap a legszebb időszaka a terhességnek. A harmadik trimeszterben már általában a has mérete is nehézségeket okoz, és ilyenkor inkább az a cél, hogy a végére érjünk a dolognak és megérkezzen a baba egészségesen.

A kilenc hónap alatt azonban nagyon fontos, hogy tested változásai mellett odafigyelj arra is, milyen pszichés és testi állapotban vagy. A hízás normális, de nem az átlagon felüli ütemben. Vannak, akik úgy hiszik, kettő helyett kell enniük, mások viszont – nagyon okosan –, ügyelnek arra, mennyit híznak. A Nutriklub.hu szerint a terhességi cukorbetegség is valós kockázat, mely akár veszélyeztetett terhességhez is vezethet.

Test és lélek komplexen működik, és a pszichés egyensúlyra is érdemes ilyenkor kiemelt figyelmet fordítani. Törekedj arra, hogy minél többet megtudj arról, mi zajlik jelenleg a szervezetedben és a jövőben mire számíthatsz akár a szülés, a szoptatás, akár az első évek nehézségei során. Ne ringasd magad abba a hiú ábrándba, hogy egyszerű lesz a dolog, hiszen biztosan számos mélyponttal szembesülsz majd. Fontos azonban tudnod, hogy a lelki egyensúly nagymértékben hozzásegíthet ahhoz, hogy sikeresen vedd az akadályokat.

A gyermekvállalás minden nő életében egy különleges időszak, amely után valóban minden megváltozik majd. Nem kell azonban törvényszerűen úgy lennie ennek, amitől a legtöbben tartanak. Megőrizheted nőiességed, izgalmasságod és kreatív energiáid akkor is, ha a nap nagy részét a kicsivel való foglalkozás teszi ki. Fókuszálj egészséged megőrzésére és szervezz következetesen akkor is, ha a kicsivel töltöd napjaidat otthon, vagy már a munkába való visszatérésre készülsz.

Hirdetés