Miről ismerhetjük fel az igazi szakembert?

Ha építkezésbe, felújításba fogunk, vagy valamit meg kell javítani az otthonunkban, akkor az egyik, ha nem a legnehezebb feladat a jó szakember felkutatása lesz. Első látásra azonban nem könnyű megkülönböztetni az ügyes szakit a kontártól, ám az alábbiak árulkodóak lehetnek.

Érti, hogy mit szeretnénk és konkrét javaslatai vannak

Ez főként az az építőipari szegmensben fontos. Ha például arra keresünk szakembert, hogy felújítsuk a fürdőszobát vagy bővítsük a házat, akkor nyilván vannak már elképzeléseink a végeredményt illetően.

Ugyanakkor mivel laikusak vagyunk a témában, biztosan lesznek majd olyan fontos részletek, amelyek felett elsiklottunk. Egy profi szakember azonban nem csak bólogat, amikor a terveinkről beszélünk, hanem rávilágít, hogy mi az, amit szerinte másképp lenne érdemes megvalósítani. Nem rest javaslatokat, tanácsokat adni, és természetesen megindokolni, hogy szerinte miért kellene változtatni az eredeti elképzeléseken. Mindezt a korábbi tapasztalataira támaszkodva. 

Rendelkezik referenciákkal

Alapszabály, hogy szakembert első körben sose az interneten keressünk, hanem kérdezzünk körbe az ismerőseink közt. Lehet, hogy valaki pont nemrég vette igénybe például egy háztartási gépszerelő vagy szobafestő szolgáltatásait, és nagyon elégedett – vagy épp ellenkezőleg, szörnyen csalódott – volt az elvégzett munka minőségét illetően. 

Az ügyes szakiknak pedig nem is nagyon kell hirdetniük magukat, hiszen ajánlások alapján is annyi munkát szereznek, hogy jó előre be vannak táblázva. Az építőiparban jelenleg a hosszas várakozási idő általános jelenség, ezért ha valaki nagyon rövid határidővel is vállalni tudja a munkát, akkor legyünk gyanakvóak. 

Profi eszközökkel dolgozik

Habár nem szerencsés végig árgus szemekkel figyelni a szakembert munka közben, de azért alkalomadtán vessünk pár pillantást a felszerelésére is. Milyen állapotban vannak gépei, szerszámai? Látszik rajtuk, hogy rendszeresen használja őket, de mégis vigyáz rájuk? Vagy ósdi, szedett-vedett, selejtezésre váró eszközökkel dolgozik, láthatóan küszködve? 

Hogyha nem is vagyunk járatosan a szerszámok világában, a márkajelzések sokat elárulhatnak az eszközök minőségéről. A Fiskars&Gerber webáruház termékeit is sok profi szakember használja munkája során, így ha emberünket például Fiskars Hardware lemez-és csapszegvágókkal látjuk ügyködni, az már egy jelzés arra vonatkozóan, hogy nem rest befektetni profi munkaeszközökbe. 

Minőségi munkát végez és az árral sem trükközik

Egy vérbeli szakember csak olyan munkát ad ki a kezéből, amihez büszkén adja a nevét. Ennek megfelelően precízen, minden tudását és tapasztalatát beleadva dolgozik, a végeredménnyel pedig az ügyfél is elégedett lesz. 

Emellett az árral kapcsolatban is korrekt, minden anyagköltséggel és munkadíjjal pontosan el tud számolni, nem kezd el mellébeszélni, ha rákérdezünk, hogy ez vagy az a tétel miért ennyibe került.

(x)

Hirdetés