Mozgásformák, amelyek akár idősebb korban is elkezdhetők

Elkezdeni sohasem késő! – így szól a mondás és ez így is van. Ha fiatal korban nem voltunk a mozgás megszállottjai, akkor érdemes idősebb korban belefogni egy-egy sportág kipróbálásába, természetesen az adott kornak megfelelő intenzitással. 

Milyen sportokkal érdemes próbálkozni szépkorúként?

Fontos, hogy időskorban is megfelelő hangsúlyt fektessünk a rendszeres testmozgásra. Ezzel hozzájárulunk a saját egészségünk megtartásához, és egész biztosan hatással lesz az életvitelünkre is. Számos előnnyel rendelkezik az, ha valaki rendszeresen végez testedzést, azonban idősebb korban nem mindegy, hogy a sport melyik formáját választja az ember. 

A különböző aerob edzések az állóképességet javítják azzal, hogy az edzés során növelik a pulzusszámot. Az idősebbek az aerob mozgásformákat végezve gyorsan megtapasztalhatják a változást: javul a közérzet, illetve a naponta végzett rutinfeladatok is könnyebben fognak menni. A legjobb aerob tevékenységek a szépkorúak számára az alacsony intenzitású sportfajták, mint például az úszás, a vízi aerobik, a tai chi vagy esetleg a társas tánc

Idősebb korban kifejezetten fontos, hogy az izmokat időről időre átmozgassa az ember. Ugyan ez a mindennapok része is egyben, mert a boltból például nehéz csomagokkal tér haza az ember, de néha nem árt tervszerűen 1-2 kilogrammos súlyzókkal is megpróbálni edzeni.

A kerékpározás és a gyaloglás az idősebbek sportja. Ezek tipikusan azok a fajta mozgások, melyek a legtöbb tekintetben megmozgatnak, de mégis kíméletesek. A speciálisan idősebbek számára megalkotott bicajok még plusz segítséget és kényelmet is adhatnak a mozgás során. Ezeknek a bringáknak a vázkialakítása más kicsit, felszálláskor könnyebb átlépni, mivel a váz alsó része alacsonyabban helyezkedik el. Az időseknek kialakított kerékpárokat a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop oldalán érdemes megtekinteni, ugyanis az itt felsorakoztatott széles választékban mindenki találhat megfelelőt.

A gyaloglás vagy a még intenzívebb kocogás szintén az időskori sportolás egy-egy formája lehet, azonban a fokozatosság elvét ezekben az esetekben is érdemes követni. Aki hosszabb ideig nem végzett semmilyen fizikai megterhelést, annak a lépésről lépésre módszerrel érdemes kezdeni. Sőt, bizonyos esetekben az edzések megkezdése előtt még az orvossal történő konzultáció is indokolt lehet a teljesen biztonságos mozgás érdekében.

Az intenzív mozgás időskorban is hozzájárul az egészséges életmódhoz

Sok helyen olvasni arról, hogy a mozgás milyen jót tesz, és ez így van az idősebb korosztály esetében is. Az edzettség megalapozza a mindennapok fizikai teljesítőképességét, fitten tart, ami hosszú távon ad magabiztosságot az idős embereknek is. A rendszeres sporttal javul az életminőség, illetve mind fizikai, mind szellemi értelemben biztosítva lesz az ember számára a kiegyensúlyozott és harmonikus élet és az egészséges lét.

(x)