Sok rovar meg szeretné csapolni vérünket: szúnyogok, kullancsok, bolhák, poloska, tetvek. Vannak szúnyogfajták, melyek pincékben, alagsorokban képesek áttelelni: a dalos-, a gyötrő- és a gyűrűs szúnyog.

hirdetés
Uránia Mozi

Az esély a vérszívó rovarokkal való találkozásra a szabadban a legnagyobb, és ez nem mindig a legkellemesebb élményeink közé fog tartozni, hisz csípésük nem kellemes. Sőt, némelyiküktől nem is annyira egyszerű a „szabadulás”. Vagy nagyon körülményes a kiírtásuk (ágyi poloska), vagy kellemetlen vagy nagyon veszélyes kórokozót hagyhatnak hátra.

Egyre több a vérszívó körülöttünk

A kutatók főképp a klímaváltozást okolják a veszélyes betegségeket terjeszteni képes rovarfajták egyre északibb területekre településéért. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a hideg téli időjárást túléljék a melegebb égtájakon őshonos, áttelelő és szaporodó fajok. Az évszakok kitolódása és a melegebb, enyhébb telek miatt emellett még extra rovargenerációk is képesek kifejlődni, és nagyobb számban át is telelni.

Őshonos 50 csípőszúnyog fajtánk telelési stratégiája változatos. Némelyikük képes szélsőséges időjárási körülményeket elviselni, de ha melegszik az idő, és ideálisak lesznek a körülmények, fejlődésnek indulnak. Vannak szúnyogfajták, melyek a melegebb őszi-téli napokon felébrednek, élelmet keresnek, szaporodnak. Ehhez vérre van szükségük, ezért csípnek. 

Veszélyt hordozó vércsapolók

Nem minden szúnyogfaj jelent veszélyt ránk, emberekre. Azért sem, mert csupán azokat a kórokozókat tudják terjeszteni, amelyek már őket is megfertőzték. A baj átvitelére a csípés során, a vérszíváskor kerül sor. És csak a nőstényeknek van szükségük a vérünkre a pete termeléséhez. A hímek nektárral és növények édes nedvével is beérik. Három idegen szúnyogfaj jelenthet nagy kihívásokat a mérsékelt égövi területeken, így nálunk is: az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog.

Emellett a kullancsok terjesztette betegségekről is szót kell ejtenünk. A négy legveszélyesebb: a kullancs encephalitis, a Lyme-kór, a TIBOLA és a nyúlpestis. Kutyáink, a szőrös gyerekek, is veszélyeztetettek már, ugyanis a szívférgesség terjesztője is szúnyogfajta. 

Védekeznünk kell!

Az Európában őshonos közönséges kullancs ellen nem elégséges a zokniba tűrt nadrágszár, a fokhagyma vagy a B-vitamin. Az agyvelőgyulladás ellen van már oltás, a Lyme-kór ellen nem. Az újonnan feltűnt Hyalomma kullancsok a krími-kongói vérzéses lázat terjeszthetik, mely betegség 30 százalékos halálozással járhat.

A veszélyes szúnyogfajták pedig a Zika-vírust, a nyugat-nílusi vírust, a sárgalázat, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat. Jó hír, hogy a Medence Óriásnál kapható szúnyogriasztó készülék sikeresen képes elriasztani számos vérszívót.

Kültéri programokhoz praktikus és egyszerűen bevethető eszköz, mely a krizantém természetes kivonatával von körénk védőburkot, így óv a veszélyektől.