Oltás mellett is megfertőződhetsz? Ezért jöhet jól ősszel is egy koronavírus teszt

Az utóbbi másfél év egyik legmeghatározóbb fogalma lett a koronavírus, amely megjelenésekor sokan hittük, hogy nem lesz más egy súlyosabb influenzánál. Sajnos az elmúlt három hullám során bebizonyosodott, hogy ez közel sem így van. Szerencsére a koronavírus tesztek sokat segítenek abban, hogy időben észrevegyük a megfertőződést és elkezdhessük a megfelelő kezelést.

Milyen tünetekkel járhat a koronavírus?

A Covid-19 egyik rendhagyó ismérve a hosszú lappangási ideje. Az első tünetek általában a 6-10. napon jelentkeznek. A koronavírus fertőzöttek ezért gyakran már csak akkor veszik észre, hogy baj van, amikor a betegség elérte a tüdőt és súlyos tüneteket produkál.

Gyanúra adhatnak okot az alábbi tünetek:

  • fájdalom
  • torokfájás
  • kötőhártya-gyulladás
  • szaglás és ízlelés elvesztése
  • száraz köhögés
  • fáradékonyság
  • láz
  • légzési nehézségek

Ha be vagyok oltva, akkor már védett vagyok?

A koronavírus oltás abban segít, hogy a szervezetünk a vírussal való legközelebbi találkozáskor már könnyebben felismerje és elkezdhesse ellene a védekezést. Ne úgy képzeljük el tehát, mint egy védőpajzsot, amiről lepattannak a kórokozók. Az oltás sokkal inkább olyan, mint egy kiképzőtiszt, ami felkészíti a testünket egy esetleges támadásra, így az baj esetén gyorsabban tud reagálni.

Akkor is fontos tehát a megfelelő védekezés, ha be vagyunk oltva. Az őszi időszakban pedig különösen érdemes odafigyelni. Ilyenkor immunrendszerünk legyengülhet, nehezebben tarthat lépést a szervezetet érő külső hatásokkal. Ha pedig Covid-gyanús tüneteink vannak, mindenképp érdemes koronavírus tesztet készíttetni, hogy időben megcsípjük a betegséget és elkezdhessük a kezelést.

Koronavírus teszt: milyet válasszunk?

A koronavírus teszteknek három nagy csoportját különböztethetjük meg, melyek egy része az aktív fertőzés kimutatására, másik része pedig a fertőzés után, az antitestek kimutatására szolgál.

Covid-19 PCR teszt

A PCR teszt során az orr- vagy garat nyálkahártyájáról vesznek mintát, melyből aktív fertőzés esetén kimutatható a vírus örökítőanyaga (RNS). Magas érzékenységű és gyors vizsgálat, amely akár már 24-48 órán belül eredménnyel szolgálhat.

Rapid antigén koronavírus teszt

A PCR-hoz képest alacsonyabb érzékenységű teszt. A mintavétel ebben az esetben is az orr- vagy a garat nyálkahártyájából történik, az eredményt pedig akár már 15 percen belül a kezünkben tudhatjuk. Hátránya, hogy a betegség kezdeti fázisában nem képes kimutatni a fertőzést jelző vírus fehérjéket, így könnyen születhet hibás negatív eredmény.

Szerológiai vizsgálatok

A vírus antigénjeit képesek kimutatni vérből, így fertőzés vagy oltás után a szervezet által termelt ellenanyagszintje mérhető a segítségükkel.

Kiknek érdemes koronavírus teszten részt venni?

A koronavírus teszt azoknak ajánlott, akik gyanús tüneteket produkálnak, és szeretnének meggyőződni róla, hogy valóban megfertőződtek-e.

Illetve néhány hónappal az oltást követően is jól jöhet egy részletes antigén vizsgálat, ami kimutatja, mennyi ellenanyaggal is rendelkezik a szervezetünk. Ugyanis minél magasabb az ellenanyagszint, annál kisebb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek.

Oltás esetén is megfertőződhetünk tehát, azonban a gyorsabb immunreakciónak köszönhetően enyhébb tünetekkel is megúszhatjuk a fertőzést. Ha arra gyanakszol, hogy megbetegedtél, érdemes koronavírus teszttel meggyőződni róla, mivel a betegség akár tünetmentesen is átadható.

(x)