Sikeresen startolt a pécsi területi ombudsmani iroda

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2022 első negyedévében területi irodákat nyitott Magyarország hat vidéki nagyvárosában, köztük Pécsett is, így április 1-jétől Budapest mellett immár hazánk valamennyi régióközpontjában is kérelmezhető személyesen az ombudsmani eljárás megindítása. Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa lapunknak hangsúlyozta: a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számító intézkedés minden szempontból sikeresnek bizonyult.

hirdetés
Uránia Mozi

Dr. Kozma Ákos ombudsman idén március 24-én nyitotta meg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) Pécsi Területi Irodáját, ahol – Budapest, Szeged, Debrecen, Győr, Miskolc és Székesfehérvár mellett – április 1-jétől immár szintén kezdeményezhető személyesen az ombudsmani eljárás megindítása.

„Álláspontom szerint az a legfőbb küldetésünk, hogy minél több ember számára nyújtsunk segítséget, ombudsmanként hivatalba lépésem óta azt vallom, hogy a személyes jelenlét folyamatosan ki kell, hogy egészítse az emberi jogi üzeneteinket. Éppen ezért különösen nagy hangsúlyt helyeztem területi irodáink létrehozására is, amelyek révén az emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartást biztosítjuk” – mondta el dr. Kozma Ákos.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Pécsi Területi Irodájában is minden egyes ügytípusban kérelmezhető az ombudsmani vizsgálat, amely ingyenes, költségeit az AJBH előlegezi és viseli. Így az ügyfelek a dél-dunántúli kirendeltségen az alapvető jogokat érintő, valamint a rendőri intézkedéssel összefüggő panaszok mellett közérdekű bejelentéseiket és a kezelésükkel szemben esetlegesen felmerült panaszukat is benyújthatják, valamint diszkriminációs ügyekben, továbbá általános ombudsmani kérdésekben is kérhetik a hivatal munkatársainak a segítségét. Az ügyintézésre a +36-30-085-4135-ös telefonszámon történő előzetes bejelentkezést követően nyílik lehetőség.

„Intézkedésünk minden szempontból sikeresnek bizonyult. Átadásukat követően például valamennyi területi irodánkban, köztük a pécsiben is két hétre előre beteltek az időpontok. Továbbá több külföldi ombudsman gratulált a kezdeményezésünkhöz, ami a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számít. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezen ügyfélszolgálataink egyúttal az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülő emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartást is szolgálják” – hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa.

(x)