Születésnap a Plazma Központban

A Szliven Áruház első emeletén található Plazma Központ immár harmadik születésnapját ünnepli. Mindenkit szeretettel várnak egész napos programokkal, vendégváró falatokkal, tortával, pezsgővel május 23-án csütörtökön. (x)

Miért fontos a plazmaadás?

A vérplazma értékes forrás, amelyből különféle fehérjék nyerhetők ki, ezekből pedig életmentő gyógyszerek készíthetők. E készítményekkel számos ritka, illetve súlyos betegséget lehet kezelni az újszülöttek hemolitikus betegségétől az immunhiányos állapotokon át egészen a hemofíliáig.

A KEDPLASMA Magyarország által gyűjtött plazma a gödöllői feldolgozóba kerül, és elsősorban a hazai betegellátást szolgálja.

A vállalat 2005 óta gyűjt plazmát Magyarországon. Az elmúlt évekkel és több mint 800.000 donációval a hátuk mögött elmondhatják, hogy Magyarországon plazmagyűjtés terén ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal.

A vérplazma nem állítható elő mesterségesen. Kizárólag másokon segíteni vágyó, egészséges emberek nagyvonalú adományozása révén szerezhető be. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogyan lehet vért adni, és hogy ez a teljesen fájdalommentes beavatkozás mintegy tíz percet vesz igénybe (az előkészítésen és a pihenésen felül). Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy plazmát is lehet adományozni. A folyamat neve plazmaferezis, melynek során már a vérvétel közben leválasztják a plazmát; a vérsejteket és a vérlemezkéket pedig rögtön vissza is juttatják a donor szervezetébe.

Milyen térítés jár a plazmaadásért?

A plazmaadás önkéntes, de költségtérítés jár érte. Anyagi kompenzáció (alkalmanként 6000 Ft) mellett természetbeli (étel, ital, frissítő) is jár, hogy elősegítsék a szervezet regenerálódását, kárpótolják a donorokat a donációra fordított idejükért. A költségtérítés éves szinten akár több mint 320.000 Ft is lehet.

Hogy kell elképzelni egy ilyen donációt, hova és hogyan jelentkezhetnek?

A plazmadonáció a véradás egy speciális formája, amely során a ferezisgép kis mennyiségű teljes vért vesz le több ciklusban. A plazma (víz, só és fehérjék) különválasztása után a vérben lévő sejtes elemeket (fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék) visszapumpálja a szervezetbe. A folyamat kb. 30-40 percig tart.

A Kedplasma Magyarország pécsi Plazmaközpontja a Szliven Áruházban (Pécs, Rókus u. 1.) várja a donorokat. Érdeklődés esetén az ingyenes zöld számon lehet időpontot foglalni: (80) 180 064

www.kedplasma.hu

(x)

Hirdetés