Tudta, hogy Veszprém volt Gizella királyné kedvenc városa?

Veszprém városa I. István feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt. Később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét. 

Város

A királynék városa a Séd-patakot övező dombokon és völgyekben terül el a Veszprémi-fennsík területén. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában és a történelem során betöltött társadalmi-gazdasági jelentőségében. Ugyan az idők során voltak nagyobb hullámvölgyek (például a török időkben és a rendszerváltozáskor is), de a város rendületlenül fennáll és a vezetés részéről rengeteg fejlesztés látható ma is.

Kultúra

Rendkívül gazdag a város kulturális élete: színház, múzeumok és emlékművek, egyetemi és más rendezésű programok sora, irodalmi élet, folklór táncművészet és zene egyaránt megtalálhatóak. Kulturális programkínálatukról IDE kattintva bővebben olvashatunk a város honlapján. A város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Szabadidő

A királynék városában a művészet is otthonra lelt. A város kiemelt együttesei számos művészeti ágban egész éven át színvonalas programokat kínálnak, de az itt lévő múzeumok, egyházi kiállítások, galériák is hasznos időtöltést ígérnek. Emellett a fesztiválok városa is, itt nyaranta az alkalmi utcazenészektől a Grammy-díjas világsztárokig, a klasszikus zenétől a legújabb trendekig minden megtalálható.

A Fejes-völgyben bújik meg a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, ahol a nagy kedvencek mellett különleges állatritkaságok élnek. Az állatkert mellett a Veszprémvölgy felújított rendezvénytere, sétaútjai, játszóterei várják a családokat aktív pihenésre, kikapcsolódásra.

A teljes programkínálatért kattintsunk IDE.

Munkahelyek

Az elérhető állásokat például IDE kattintva láthatjuk az egyik legnépszerűbb veszprémi állásportálon, a veszpremallas.hu oldalon.

A veszpremallas.hu portált abból a célból hozták létre, hogy a helyi cégek és álláskeresők a lehető leghatékonyabb módon találjanak egymásra. Oldalukon olyan cégek és vállalkozások hirdetnek, akik Veszprémben, illetve környékén keresnek munkaerőt, így a regionális oldalnak köszönhetően, orientáltan zajlik a munkaerő keresése. Az oldal ingyenesen biztosít a cégek számára hirdetési lehetőséget, így azon bőséges és változatos ajánlatokkal várja a munkavállalókat. Az innovatív megoldásoknak, magas szintű kivitelezésnek köszönhetően növekvő népszerűségre tesz szert az oldal. Nagyban gondolkoznak, folyamatosan fejlesztenek, odafigyelnek partnereik visszajelzésére, hiszen sikerük az egységben rejlik.

Forrás: veszprem.hu