Útmutató kanapévásárláshoz

Milyen kanapé megvásárlásával járunk a legjobban? Erre a kérdésre egyéni válaszok lehetségesek. Azonban ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kanapét, érdemes végigolvasni ezt az útmutatót, mely segít a döntéshozásban.

Milyen legyen a kanapé kialakítása?

Az első és legfontosabb döntés, hogy milyen legyen a kanapé? Válasszunk ülőgarnitúrát? Esetleg klasszikus, egyenes kanapét? Az U-alakú kanapé akkor lehet jó döntés, ha elég nagy helyünk van hozzá. Az L-alakú kanapékkal is hasonló a helyzet, bár vannak olyan helyek, ahová pont egy sarokkanapé illik.

Bármelyik modellt használhatjuk térelválasztásra is, feltéve, ha a hátfala is esztétikus megjelenésű, kárpitozott. Az U-alakú kanapéval külön blokkot hozhatunk létre, az L-alakúval pedig leválaszthatjuk a nappalit.

Az ülőgarnitúrák előnye pedig, hogy külön bútorcsoportot alkotnak, így hozhatunk létre velük külön nappali blokkot.

Milyen legyen az anyaga és a színe?

A kanapé anyagát igényeink, illetve a lakás berendezése, stílusa alapján érdemes megválasztani. Igazán igényes és exkluzív megjelenésűek a bársonnyal borított kanapék, melyek főleg az art deco stílus kanapéi, sötétkék vagy zöld színben a legütősebbek.

A bőrkanapék is kifejezetten luxushatást keltenek, sokféle stílusban gyártják őket. Ápolásukra, karbantartásukra azonban ügyelnünk kell.

A különböző textilkanapék is divatosak, emellett persze praktikusak is. Választhatunk extravagáns színt, ha azt szeretnénk, hogy hangsúlyos helyet kapjon a kanapé a nappalinkban. 

Az ágyazható kanapé: igazi jolly joker

Milyen kritériumok mentén szeretnénk kiválasztani a bútorunkat? Legyen elegáns és stílusos kanapé, melyet sokoldalúan tudunk használni, és praktikus is? Akkor válasszunk hozzá extrákat. Például a MyBútornál kapható ágyazható kanapé máris vendégággyá avanzsálódik, főleg akkor, ha tartozik hozzá egy jókora ágyneműtartó is.

Manapság nagyon fontos, hogy a bútordarabok jól kombinálható, kompakt és multifunkcionális darabok legyenek. Hiszen ha nincs elég nagy életterünk, akkor egy-egy bútor több funkciót is ellát, legalábbis egy ideális városi otthonban. Ezért például nagyon sokat nyerhetünk, ha a kanapéhoz puffot is választunk. 

A kanapét ugyanis könnyedén meghosszabbíthatjuk vele, variálhatunk az ülőhelyekkel, sőt, az egyenes kanapét L-alakúvá alakíthatjuk egy mozdulattal, így alakítva kedvünkre a nappalit.

Stílus és megjelenés

Amikor kanapét vásárolunk, a stílusról is döntenünk kell. Milyen formatervezésű bútordarabok illenek a nappalinkba? Esetleg egy konkrét lakberendezési stílus szerint rendezzük be az otthonunkat? 

A keskenyebb, légiesebb kanapék bármelyik otthonban jól mutatnak, szinte minden bútor mellett. A robusztusabb kanapék esetében már jobban át kell gondolnunk, hogy milyen térbe illenek.

A modern formatervezésű darabok környezetében inkább egyszerű, szögletes és visszafogott bútorok legyenek, hogy harmonikus legyen az összhatás.

(x)