Zeneszüret – Észak délen

A Filharmónia Magyarország által idén október 18. és 25. között megrendezett Zeneszüret fesztivált – és a zenei évadot – a világ 10 legjobbja közt számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye nyitja október 18-án 19 órakor a Kodály Központban. A koncert előtt 18.30-kor az ünnepélyes megnyitóra kerül sor.

hirdetés

Az idei Zeneszüret az „Észak délen” alcímet viseli – így tisztelegve Sibelius és Nielsen születésének 150. évfordulója előtt. A 18-ai koncerten R. Strauss: Halál és megdicsőülése és B. Britten: Les Illuminations-a mellett J. Sibelius 4. szimfóniája szólal meg. A Britten-darab szólóját a lírai és drámai szerepeket, sőt, opera- és kamaraszerepeket egyaránt zseniálisan éneklő Sophie Klußmann (S) énekli, a Fesztiválzenekart Marek Janowski vezényli. Az ÉS itt nagyon lényeges! Lírai szoprán sok van és persze drámai szoprán is. De aki mindkettőt jól csinálja, az a ritkánál is ritkább.

zeneszüret - cikkbe1

A Zeneszüret Fesztivál idén is több megismételhetetlen produkciót vonultat fel. Ilyen lesz a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának október 23-ai koncertje 19 órakor a Kodály Központban. Wagner és Liszt szimfonikus műveiből játszanak, zongorán közreműködik Váradi László, vezényel Ménesi Gergely. Az együttes tagjai évente cserélődnek, egy-egy projektre készülnek fel alaposan, így adnak színvonalas, magukkal ragadó koncerteket. Hasonló egyedi alkalom lesz 24-én 19 órakor az ANK színháztermében a dán Bjarke Mogensen és a kárpátaljai magyar Demeniv Mihály lenyűgözőnek ígérkező harmonikapárbaja. Az ifjú művészek virtuóz mesterei hangszerüknek, bőséges repertoárjukból változatos zenei csemegékkel szolgálnak a publikumnak.

A Fesztivált emellett számos családi, szakmai, avantgarde, gyermek- és ifjúsági program színesíti a konyhaművészettől a hangszerépítésig, az utcazenétől a kiállításig, bábelőadásig. Ne csak a fülünket hegyezzük tehát: 18-a és 25-e között minden érzékünkkel keressük Északot, itt, délen!
www.zeneszuret.hu ; www.facebook.com/zeneszuretfesztival

zeneszüret - cikkbe2(x)