Brutális túrával várja a Mecsek a fiatalokat

Új, egyedülálló és hiánypótló kezdeményezést indított idén a kormány: felső tagozatosok és középiskolások részére nyári úgynevezett vándortáborok indulnak az ország öt pontján erdőn-mezőn keresztül, hét napon és hat éjszakán át – a Mátrában, Pilisben, Bakonyban, Börzsönyben és természetesen a Mecsekben. A Vándortábor-program vízi túrákat is kínál a fiataloknak, a Duna és a Tisza két-két szakaszán tölthetnek el egy hetet a fiatalok.

hirdetés

A Vándortábor-programban résztvevő fiatalok nem csak egy nyári élményt nyernek vele, hanem a fizikai igénybevétel mellett kulturális, történelmi, földrajzi szempontból is jobban megismerhetik az országot.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára ismertette a pontos részleteket lapunknak.

– Az idei első, bevezető évben elsősorban az infrastruktúra és az ideális lebonyolítási modell kialakítására, a képzésre koncentrálunk, amire a jövőben és az elkövetkező években alapozhatunk. A csoportokat képzett pedagógusok fogják vezetni, az előírások szerint tíz fő után kell egy kísérő. Az idei célunk az volt, hogy legalább 200 pedagógust képezzünk ki túravezetésre. Ezt a létszámot elértük, sőt olyan sokan érdeklődtek az elmúlt napokban, hogy meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt, május 18-ig lehet még regisztrálni a Testnevelési Egyetemmel együtt szervezett, akkreditált tanfolyamra.

Kemény út áll a túrázó fiatalok előtt

– A tanfolyamot elvégző pedagógusok munkáját szeretnénk elismerni, a táboroztatásért táborvezetési díjat fizetünk nekik. Napi bruttó tízezer forintot, így egy hetet bruttó hetvenezer forinttal honorálja a program – mondta Lomniczi Gergely.

Nehéz számokat mondani, vajon hányan fognak részt venni a programban, hiszen sok függ a tanfolyamot elvégzett kísérők számától. Annyi biztos, hogy már most nagy az érdeklődés. Alapvetően iskolások jelentkeztek eddig, ezen belül is inkább a felső tagozatosok.

A főtitkár elmondta, egy túrára legfeljebb negyven fő jelentkezhet – ami értelemszerűen harminchat diákot és négy kísérőt jelent. A létszámkorlátra a kiépített táborhelyek korlátozott befogadóképessége ad magyarázatot. A fejenkénti huszonkétezer forintos díjban benne van a napi háromszori étkezés – ebből egy meleg –, a különféle kulturális és erdei iskolai programok. Ezek a számok országosan egységesek. A vízi túrákért csak tizennyolcezret kell kifizetni, ott csupán öt éjszakáról és hat napról van szó.

Idén a táborok július 1-jével kezdődnek, és augusztus végéig tartanak majd. Később ezt az időtartamot is szélesíteni lehet, a jelentkezők számától függően, tette hozzá.

Kulturális és történelmi ismeretekkel is gazdagodnak a résztvevők

A mecseki útvonal pontosan 78 kilométer hosszú, Pécsről indul és Pécsváradon ér véget. Az állomások: Vágotpuszta – Sikonda – Melegmányi-völgy – Mánfa – Zobákpuszta – Máré-vár – Pusztabánya – Dombay-tó – Zengő – Püspökszentlászló – Pécsvárad. Nem akármilyen útvonal! Igencsak próbára lesznek téve a fiatalok.
A túra közben szervezett programok azonban megkönnyítik a nagy menetelést: látogatás a pécsi állatkertben, fürdés Sikondán és Magyaregregyen, a pécsváradi vár és Máré-vár megtekintése szerepel a listán.

A részletes program IDE kattintva elérhető!