Jön, jön, jön a Pécsi Napok!

Közel 30 program – köztük a Kiscsillag, a 30Y és a Ripoff Raskolnikov Band koncertje – várja a Pécsi Napok látogatóit szeptember 16–25. között Pécsett. A hamisítatlan hangulatot a 35 kitelepülő révén zamatos borok, ínycsiklandó gasztronómiai fogások és kézműves termékek teszik teljessé.

hirdetés

Az ingyenes Pécsi Napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja, mely idén szeptember 16-án gasztronómiai hétvégével kezdődök, amihez 19-étől változatos programok, koncertek társulnak több helyszínen. Arad napja alkalmából Giotto Doichita aradi festőművésznek nyílik kiállítása a Művészetek és Irodalom Házában, a Bóbita Bábszínházban pedig az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a MASZK Egyesület adja elő a Theo Herghelegiu című kortárs drámát.

pécsi napok_

A nemzetközi fellépők sorát erősíti a Mario & The Teachers koncertje, de Pécsre érkezik az európai blues színtér egyik legkülönlegesebb előadója, az osztrák Ripoff Raskolnikov Band is. A fesztivál ideje alatt zajlik továbbá a Fúvószenekarok XIII. Nemzetközi Fesztiválja is.

Olyan népszerű hazai előadók váltják egymást a Dóm téren és a Rózsakertben felállított színpadokon, mint a Kiscsillag, a 30Y, az Intim Torna Illegál, a Besh o droM, Takáts Eszter zenekara, a Bagossy Brothers Company, a Mongoose Limit, a Junkie Jack Flash és a Boja. Népzenéből sem lesz hiány: fellép a Köztársaság Bandája és lesz Rendhagyó Prímástalálkozó. A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. a gyerekekre is gondolt, a legkisebbek részt vehetnek Bíró Eszter Állati zenés ABC koncertjén és az Iszkiri gyermekzenekar előadásán.

– Szeretnénk, ha a Pécsi Napokon valóban minden pécsi és ide érkező turista jól érezné magát, ezért a koncertek mellett más programokat is kínálunk. Például részt vehetnek a látogatók A halálra táncoltatott lány című utcai performance bemutatóján, valamint a Bor és Dal Ünnepe alkalmából rendezett szüreti felvonuláson – mondja Vincze Balázs, a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. Tovább színesítik a programkínálatot a táncbemutatók és az európai autómentes nap keretében rendezett változatos kerékpáros játékok, de lesz képekkel, receptekkel és személyes élményekkel illusztrált gasztroblog is, amely külön műfajjá fejlődött az utóbbi években.

Egy időben: Ars Sacra Fesztivál
A Pécsi Egyházmegye 2016-os Ars Sacra Fesztiválja is megannyi programmal várja a látogatókat szeptember 15-25. között. A Szakrális Művészetek hetében Pécs több pontján számos kulturális esemény, kiállítás, koncert, előadás, interaktív találkozó várja az érdeklődőket az egyház kulturális értékeit felvonultató, bemutató rendezvénysorozaton. Szeptember 25-én a Pannon Filharmonikusok: Kortárs szakrális zene című kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a Kodály Központban dr. Heidl György vezetésével. Ugyanezen a napon az UniCum Laude énekegyüttes koncertje, valamint Vedres Csaba Miserere című oratóriumának ősbemutatója látható a Pannon Filharmonikusokkal a Kodály Központban. Vedres Csaba Miserere című oratóriumát bariton szólistára, gyermekkarra, vegyeskarra és vonószenekarra írta. A hat tételből álló mű a bűnbánatról szóló 50. zsoltár teljes latin nyelvű szövegének feldolgozása. „Életem legfontosabb művének érzem a Miserere-t, amely engesztelés az abortusz áldozataiért. Nincs ítélet bennem, csak annyi, hogy „Könyörülj!” – mondta Vedres Csaba. Az est fővédnöke: Udvardy György megyéspüspök.