Pécsi Napok – nem csak a zenén lesz a hangsúly

A Pécsi Napok gazdag programjában az idén – immár a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. szervezésében – még nagyobb hangsúly jut a gasztronómiának, de érdemes lesz odafigyelni a testvérváros Arad kínálatára és a prímásokra is.

hirdetés

Az udvariasság úgy kívánja, hogy kezdjük a erdélyi testvérvárossal: szeptember 19-én sok-sok érdekességgel találkozhatnak a pécsiek, amik Aradról érkeznek. Délután 5 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó Művészetek és Irodalom Házában, majd ugyanott Giotto Doichita aradi festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor. Utána 19 órától a Bóbita Bábszínházban Theo Herghelegiu: Tündéri – minimál-szürreál musical előadását láthatja a közönség, játssza Harsányi Attila, Tege Antal és Éder Enikő. A Tündéri című román kortárs dráma alapszituációja két férfi evilág és túlvilág közti egyensúlyozása, a bezártság, egymásra utaltság, kiúttalanság útvesztőjében, amely egy álomvilágba menekülés lehetőségét kínálja, a nyitott szemmel álmodást, mint a valóság egyik túlélési esélyét. Ahol ők vannak, ott nincs senki más. Így tudják ők. Egyikük mégis talál egy… nőt. Ráadásul nem akármilyen nőt, mert ez a nő… Egyszerűen nem kerülhetett oda. Minimál-szürreál musical, élő zenével, utazás valahonnan, a valóságon túlról…

Palast der Kultur, Arad, Rumänien

Este a Dóm téren fél 9-től Mario & The Teachers koncert lesz. Mario Florescu és Radu Rotaru kezdeményezésére 2010-ben alakult a trió, amely 2013-ban az Év Együttese címet nyerte el a Román Jazz Gálán. Mario Florescu nemzetközi hírű ütőshangszer-művész, pályafutása során olyan zenészekkel játszott együtt, mint Harry Tavitian és Horea Crisovan a Shabah nevű formációban, mellyel bejárták Európa és Amerika zenei fesztiváljait. Radu Rotaru zongoratanár elmélyült a jazz, sőt leginkább az etno-fusion világában. Az együttes stílusa újszerű: különböző zenei irányzatok keveredése jellemző rá a hagyományos, kárpát-medencei motívumokkal és balkáni elemekkel, amelyek frissen, lendületesen az ethno-fusion irányzata felé mutatnak, amely a zenekar meghatározó stíluselemévé vált.

Gasztro_plate

A szokásos sétatéri dínom-dánom mellett ezúttal gasztroszakemberek is ajánlanak különlegességeket azoknak, akik szeptember 24-én, szombaton járnak a Művészetek és Irodalom Házában. Délelőtt 11-től kezdődik a Gasztroblog. Ismeretes, hogy a képekkel, receptekkel és személyes élményekkel illusztrált gasztroblog külön műfajjá fejlődött az utóbbi években. Az érdeklődők most személyesen is megismerhetik azokat a legsikeresebb pécsi gasztrobloggereket, akiktől a háziasszonyok többsége nap mint nap kreatív ötleteket tanul, nagyszerű recepteket kölcsönöz. Kóstolóval egybekötött beszélgetés Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztőjének vezetésével. Később, délután 5-től Pécsi unikumok címmel ugyanitt kóstolóval egybekötött beszélgetés lesz pécsi gasztrokülönlegességek termelőivel, készítőivel, ötletgazdáival. Pécs ugyanis az elmúlt években nemcsak zenekarok szülővárosaként erős, de a magas minőségű helyi termékek terén is. A résztvevők ezer szállal kötődnek Pécshez, s bár eltérő műfajban dolgoznak, abban mind megegyeznek, hogy magas minőségű gasztrokülönlegességekkel foglalkoznak. A jóra törekvés és a new age gasztrogondolkodás átszövi munkásságukat! Jelen lesz Béndek Tamás – Pécsi Kávé, Lokodi Ákos – grillkolbász, Kaba Lamine – Kaba Farm (kecskesajt), Raffia Norbert – Roberto Chili és a moderátor: Mester Zoltán – gasztroújságíró. Vasárnapra is marad még e témában valami: a Taste of Wine, ami egy vezetett borkóstoló a Pécsi Borvidék boraiból. A Pannon Borrégió legkisebb borvidéke a pécsi, ám különleges borai révén méltán foglal el kiemelkedő helyet a fesztivál gasztronómiai kínálatában s annak programjában egyaránt. Kóstolóval egybekötött beszélgetés Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztőjének vezetésével.

Primastalalkozo

A zavarba ejtően gazdag zenei kínálatból nagyon nehéz kiemelni bármit is, hiszen az országos hírű pécsi együttesek mellett rengeteg vendég is érkezik. De talán érdemes odafigyelni a szeptember 20-i Rendhagyó Prímástalálkozóra a Dóm téren, ami este fél 9-kor kezdődik majd. Egy különleges formációról van szó, amelyben a magyar zenei élet kimagasló, különböző zenei műfajokat képviselő egyéniségei muzsikálnak együtt, azonban közös zenei anyanyelvük a magyar népzene, ez alkotja a produkciójuk gerincét. A tízfős zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban játszó Vizeli Balázs, Dresch Mihály, akiről elsősorban a dzsessz, Balogh Kálmán, akiről a világzene hangzásvilága jut eszünkbe. A Prímástalálkozóban azonban ők is népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek, stílusuknak megfelelően, ki-ki a maga hangszerén. Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás, a koncertmester pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két énekesnője Herczku Ágnes és Korpás Éva.