10 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút PécsNemţoi román üvegművész kiállítása

Nemţoi román üvegművész kiállítása

Október 29-ig látható a román üvegművész, Ioan Nemţoi kiállítása Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában, a frissen megnyílt Tudásközpontban. A művészt az általa használt sajátos vörös szín tette híressé.

„Azért lakunk az agyunkban, mert a vérünk emlékeket szállít oda a testünk minden részéből, amelyek ott letisztulnak. Az emlékezés feltétele az önfeledés és az átlátszóság.” – ( Ioan Nemţoi)

„Mikor kiemelem az izzó üveget, és a pipa másik végén fújni kezdem, csupán az érdekel, hogyan növekednek, kelnek életre a korábban elképzelt formák, amelyek majd kihűlve érzelmeket váltanak ki, vagy meditációra késztetnek, és visszaadják azokat a gondolatokat, amelyek eredetileg megihlettek” – mondta Nemţoi saját művészetéről.

Ioan Nemţoi 1964. január 14-én született Romániában, a Botoşani megyei Truşeşti községben. 1991-ben diplomázott a bukaresti „Nicolae Grigorescu” Képzőművészeti Főiskolán, kerámia-üveg-fém szakon és ugyanebben az évben vették fel a Romániai Képzőművészek Szövetségébe. 1991-1993 között a „Nicolae Grigorescu” Képzőművészeti Főiskola ösztöndíjasaként a svédországi Atelierele Kosta Boda Workshops-on folytatta tanulmányait.

Ioan Nemţoi mára egy széleskörűen ismert és elismert művész, elsősorban üvegszobrai sajátos szín- és formavilága miatt. Bátorságának és odaadásának köszönhetően, az izzó üveget hatalmas struktúrákba és formákba rendezi, már-már nem is egyszerű üvegből fújt szobrok, hanem önálló entitások. Nemţoi üvegvilága egy nonkonformista univerzum, amelyet az áttetsző vagy matt felszínek, a forma és a színek szimbiózisa hozott létre.

„Néhány szó erről a különleges vörösről, amely Nemţoi saját találmánya és éppen ezért különös szerepe van egész életművében; ez inkább egy finom, mintsem egy nyers vörös, ami tökéletesen illeszkedik az üveghez, amelynek matt felülete kiemeli a természetes anyag tökéletességét, és amelyről a korallok jutnak az ember eszébe” – írta a művészről Sanda Miller, londoni műkritikus. „Így született a „Nemţoi-i vörös”, amely nagyon hasonlít a pompei vöröshöz, vagy a Tizian festményein látható vöröshöz, és annyira egyedi, mint a Voroneţi-i kolostorok kékje.”

A művész legjelentősebb kiállításai: „My Extravaganza” – Oxo Gallery & Bargehouse, London; „Nemţoi at McLaren” – a London melletti McLaren-központban; „Betrayal” – Artech Gallery, SoHo New York; valamint a „Who’s afraid of glass? / Pedig csak üveg!” vándorkiállítás – Quartier Múzeum, Bécs, Museo Civico, Bassano del Grappa, Művészetek Palotája, Budapest.

A kiállítás megtekintése ingyenes!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő