2300 000 000 forintot költenek a betegekre

Tizenegy klinikát érintő eszközfejlesztési program indult a Pécsi Tudományegyetemen. A 2,3 milliárd forintos beruházás hatvan orvosi műszer beszerzésére irányul, köztük olyan nagy értékű eszközök kerülnek Pécsre, mint egy MR-készülék vagy egy hemodinamikai röntgen.

A jelenleg is futó Janus Pannonius Program keretében kerül sor az eszközállomány és a kiemelt ellátások fejlesztésére a PTE-n. Az év végéig tartó, Európai Unió által támogatott projekt során 2,3 milliárd forintot fordítanak az orvosi műszerpark felújítására és bővítésére.

A beruházásról Kollár Lajos professzor, a projekt orvosszakmai vezetője árult el részleteket.

– Több sikeres pályázaton vagyunk túl, ilyen a Klinikai Központ informatikai fejlesztését célzó HEFOP-, illetve a 400 ágyas klinika teljes felújítását magában foglaló pályázat. Ez utóbbi eredményeként a betegek európai szintű ellátásban részesülhetnek Pécsen. Jelenleg is zajlik a rehabilitációs pályázatunk, ami szintén nagy lehetőségeket rejt, s a határidőre befejeződik az onkológiai beruházásunk is. A jelenlegi pályázat azt a célt szolgálja, hogy a 400 ágyas klinika modernizációjából kimaradó klinikák ne kerüljenek hátrányba – mondta.

Ezért került tehát sor erre a pályázatra, amely során 11 érintett klinika műszerigényét foglalták egybe. A szakemberek 60 tételből álló listát állítottak össze, amely különféle diagnosztikai és műtéti berendezéseket tartalmaz. Ezek közül kiemelkedik a számos betegség felderítésében segítő, sokoldalú MR-készülék, a szívkatéteres vizsgálatokra alkalmas hemodinamikai röntgen, valamint a különféle érbetegségek pontos és gyors kimutatására alkalmas DSA-berendezés is. Rajtuk kívül több tucat kisebb értékű eszköz (endoszkópos műszerek, sebészeti ultrahang-berendezés, laparoszkópos tornyok) szerepel a listán.

A professzor hozzátette, hogy az eszközök egyebek mellett a KK gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti, urológiai, szülészeti, idegsebészeti, bőrgyógyászati és immunológiai klinikára, valamint a Központi Sterilizációba kerülnek, hogy segítség a betegek gyógyítását.

A tizenegy érintett klinikán évente 87 ezer fekvő- és mintegy 1,5 millió járóbeteg ellátását végzik, zömében Pécsről és a megyéből.