400 ágyas? Dehogy: Janus Pannonius Klinikai Tömb

Kedden adták át ünnepélyes keretek között a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának felújított és korszerűsített tömbjét. Az Ifjúság úti, fél évszázadon át 400 ágyas klinikaként emlegetett intézmény ezentúl a Janus Pannonius Klinikai Tömb nevet viseli.

hirdetés

Hoppál Péter kulturális államtitkár, Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Bódis József rektor, Udvardy György megyéspüspök és a pécsi-baranyai közélet prominensei előtt tartották az egészségügyi intézmény névadó- és átadó ünnepségét.

Bódis József rektor a beruházás elmúlt három évének nehézségeit és küzdelmeit elevenítette fel. Az egyetemi vezető szerint a mai nap sokáig piros betűs ünnep lesz.

– Egy év híján 50 éve adták át ezt az épületet. Az évek alatt sok minden elhasználódott, de az a szellemiség nem, ami annak idején létrehozta és működtette, s amely a pécsi orvosképzést nemzetközi színvonalra emelte. Több mint 30 éve folyik nálunk angol nyelvű orvosképzés, több mint tíz éve német nyelven is, de még nagyobb a jelentősége a magyar nyelvű orvosképzésnek, mert bízunk benne, hogy döntő többségük itthon, Magyarországon adja vissza azt a tudást, amit kölcsönbe kapott, aztán magával vitt és megfelelő módon fejlesztve hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek gyógyuljanak.

Rétvári Bence a kormánynak az egészségügyben eddig elvégzett munkáját ecsetelte. Kiemelte, hogy a korábbi években az 1880-as évek óta nem látott fejlesztés indult el az ágazatban.

400ágyas2

– 500 milliárd forint az az összeg, amelyet ezekben a napokban-hónapokban adunk át, fejezünk be az ország különböző részein. A fekvőbeteg-ellátásra 322 milliárd forintot, míg az alapellátásra 13 milliárd forintot fordítottunk, így nemzetközi szinten is jelentős mértékben javult az egészségügyi ellátás színvonala. A következő lépés az orvosi és ápolói bérek mértékének növelése lesz.

Hoppál Péter kulturális államtitkár, a terület országgyűlési képviselője a beruházás Pécsre gyakorolt jelentőségét hangsúlyozta – némi történelmi perspektívába ágyazva.

– Az iparosítás folytán az ötvenes-hatvanas években létrejött Uránváros és Kertváros. De mit adott a rendszerváltás? A bányák bezárása után a melankólia és rezignáció ütötte fel a fejét. Úgy tűnt, hogy egyre csak romlik minden. Ekkor jött az Európa Kulturális Fővárosa-projekt, s Pécs mégis sikerre vitte a kulturális évadot. Ebből pedig reményt lehetett meríteni. S noha a város 40 milliárdos adósságtól szenvedett, és a PTE is kezelhetetlen mértékű adósságállományt görgetett maga előtt, elmondhatjuk, hogy öt év alatt nagyon sokat fejlődtünk az összefogás révén.

A beszédek után Udvardy György megyéspüspök mondott imát és áldotta meg az immár az egykori pécsi püspök, Janus Pannonius nevét viselő épületet.

  • Benjámin Kurilla

    Bizony rá is fért a felújítás! Jó látni, hogy fejlődik a város – noha elégedettek soha nem lehetünk.

  • Tóth László

    Kösz a javítást! Az új design oké. Tiszta, egyszerű. Gratula!

  • Tóth László

    Tényleg nem megy olyan betűtípus ami tudja a hosszú ŐŰőű betűket? TÉNYLEG?