650 fa, 650 liliom és sok más különlegesség

Az egyetemalapítás jubileumi évének tiszteletére számos különleges alkotást adtak át szombaton Pécsett, a város ráadásul még egy erdővel is gazdagodott.

Eddig is számos program zajlott már az egyetem alapításának 650. évében, szombaton újabb eseményeket tartottak. Bódis József, a PTE rektora azt emelte ki, igyekeztek nemcsak ünnepelni, hanem tartalommal is megtölteni az eseményeket, amelyek közül még komoly jelentőségűek vannak hátra, decemberben például az egyetem díszdoktorává avatják Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

A tudósok előtt tisztelegtek

Szombaton adták át a Pécsi Tudományegyetem rektori hivatalában az Akadémikusok Falát, egyben bemutatták azt a kötetet, amely a pécsi universitashoz kapcsolódó akadémikusok életét mutatja be.

Az Akadémikusok Fala Pécsett

A pécsi egyetemek MTA-tagjai 1921-2017 című kötetet a szerkesztő, Szilágyi László mutatta be, míg az avatáson Kosztolányi György akadémikus azt hangsúlyozta, az oktatás, a kutatás, a tudomány egymástól elválaszthatatlan az egyetemi életben.

Könyv készült a pécsi akadémikusokról

Az alapítók emléke

A rektori hivatalban bemutatták azt a vitrint is, amelyben azon alkotások makettjei láthatóak, melyek a jubileumi szoborpályázatra érkeztek. Amint az ismert, a győztes alkotás, Kotormán Norbert és Kotormán László alkotása már a Középkori Egyetemnél látható, a szenátusi ülésterem előtt most mindegyik pályamű megtekinthető.

Bemutatják a szoborpályázatra érkezett alkotásokat is

Sorjáznak a liliomok

A szenátusi ülésterem is különleges alkotást kapott: a jubileumi plasztika, Tóth Zsuzsa szobrászművész alkotása a szenátusi asztal középső, eddig kitöltetlen helyén fekszik, egy sötétkék felület Anjou-liliomokkal, amelyek Nagy Lajos királyra emlékeztetnek. S a liliomok száma is fontos: a 650. darabot Bódis József rektor most helyezte el az alkotáson, hagyományt teremtve – a jövőben minden tanév kezdetekor a rektor elhelyez egy liliomot az alkotásra.

Hagyomány születik: minden tanév elején elhelyeznek majd egy liliomot

A 700. évben nyitják majd ki

Szombaton a rektori hivatal előtt egy időkapszulát is elhelyeztek a jubileumi év tiszteletére. Mint elhangzott, olyan emlékeket tettek a kapszulába, amelyek jól mutatják a mostani kort, és a tervek szerint csak 50 év múlva, a 700. jubileumi évben nyitják majd ki.

Páva Zsolt szerint büszkék lehetünk a jubileumi évre (Fotó: Csortos Szabolcs)

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az ünnepségen azt hangsúlyozta, büszkén tekinthetünk vissza a jubileumi évre, amely során meglátása szerint a pécsiek számára is sikerült fontossá tenni ezt az esztendőt. Az eseményen Udvardy György megyés püspök adott áldást, azt hangsúlyozva: a személyekre kéri az áldást, akik a múltból erőt merítve a jövőt tudják építeni.

Erdőt kapott Pécs

Tüskésréten szombaton ültették el az utolsó öt fát a jubileumi Tudásligetben: most már egy erdő, 650 fa cseperedik az egyre bővülő szabadidőparkban. Páva Zsolt, Pécs polgármestere felelevenítette, milyen elhanyagolt volt ez a terület korábban, most viszont egy fejlődő, a pécsiek által egyre inkább kedvelt park.

Most ültették el az utolsó öt fát (Fotó: Csortos Szabolcs)

Itt került sor az önkormányzat Élet fája-díjának átadására is, amit idén a PTE Janus Pannonius Közgazdaság-tudományi Szakkollégiuma kapott meg. Az új ligetet Udvardy György pécsi püspök áldotta meg, mint mondta, mindenkire áldást kér: azokra, akik kitalálták a ligetet, akik dolgoztak benne, és azokra is, akik majd megpihennek, sétálnak a fák alatt.

650 fát ültettek el Tüskésréten