Afrika eljön Pécsre

A Pécsi Tudományegyetem Külügyi Igazgatósága, együttműködve a PTE Afrika Kutatóközponttal, az MTA IX. Osztályának Nemzetközi és Fejlődéstanulmányok Tudományos Bizottsága Afrika Albizottságával, valamint az Afrika Tanulmányok folyóirattal, 2016. június 9–10. között nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez.

hirdetés

A 4th Pecs African Studies Conference (4. Pécsi Nemzetközi Afrika-tanulmányok Konferencia) várhatóan az idei év egyik legjelentősebb térségi afrikanisztikai szakmai tanácskozása lesz, többek között azért, mert a világ két vezető Afrika-szakértője, Prof. Robert Rotberg, a Harvard University professzora és Prof. Goran Hyden, a University of Florida emeritus professzora is elfogadta a PTE meghívását és főelőadást tartanak. Az előadásokat az UnivTV rögzíti és a Nyitott Egyetem keretében fogja sugározni.

A PTE BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke mellett, de egyetemközi szervezetként működő Afrika Kutatóközpont 2010-ben indította útjára az idén negyedik alkalommal szerveződő nemzetközi Afrika-konferenciát.

Előzményként jelezhető több országos Afrika-konferencia és afrikai témájú tanácskozás, amelyeket szintén a kutatóközpont munkatársai koordináltak, valamint a közép-európai régióban közös visegrádi együttműködésben, a pécsiek markáns közreműködésével és szervezésében megvalósított Central European African Studies Conference 2014-ben, a csehországi Pilzen városában. Minden alkalommal célkitűzés, hogy főelőadóknak a világ vezető Afrika-kutatói, nemzetközi kapcsolatok-szakértői érkezzenek Pécsre. Így látogatott el első ízben az országba többek között Prof. Goran Hyden (idén ő tartja a Distinguished Africanist Lecture-t) az USA-ból, Prof. Ian Taylor a skóciai University of St. Andrews-ról, valamint Richard Dowden, a Brit Királyi Afrika Társaság igazgatója.

A pécsi konferencia mára a kelet-közép-európai térség egyik vezető szakmai eseménye az Afrikanisztika és a térségi tanulmányok (Area Studies) területén. A konferencia és az azt kísérő kulturális programok, amelyek során az érdeklődők megismerkedhetnek az Afro-tánccal, valamint nyugat-afrikai tánc- és dobshow-t tekinthetnek meg ingyen, a PTE 650 éves jubileumi rendezvénysorozatának szerves elemei.

A 4. Pécsi nemzetközi Afrika-tanulmányok Konferenciát 2016. június 9-én, csütörtökön 10 órakor a Tudásközpontban nyitja meg Suha György miniszteri biztos, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.