Akár száz oktatóval is bővülhet a pécsi orvosi kar

Nagy reményekkel tekint a következő évekre Tényi Tamás, a PTE Orvostudományi Karának dékánhelyettese. A professzor szerint ugyanis a külföldi hallgatók létszámának jelentős mértékű, tervezett növelése több szakembert igényel, így akár száz fővel is gyarapodhat a fakultás oktatóinak száma – legalábbis ha megvalósulnak a kívánt fejlesztések.

hirdetés

A pécsi egyetem karai közül régóta az orvostudományi fakultáson tanul a legtöbb külföldi hallgató. A jelenleg mintegy négyezer orvostanhallgató közül 1900-an vesznek részt a kar angol- és német nyelvű képzésein, a magyar diákok száma így 2100.

– Most az újonnan felvettek közül 320 fő az angol nyelvű-, 220-en német nyelvű képzéseken tanulnak majd nálunk, míg 287-en magyar hallgatók. Ez jelentős növekedés, elsősorban az angol és német nyelvű képzéseinket illetően – mondta érdeklődésünkre Dr. Tényi Tamás egyetemi tanár, az orvostudományi kar általános dékánhelyettese.

pote, hl03
Ráférne a felújítás a központi tömbre.

A professzor szerint a hallgatói létszám folyamatos növekedése a jelenlegi oktatói létszám és infrastrukturális adottságok mellett egyre nehezebbé teszi – főleg az alsóbb évfolyamok számára – a képzést.

– Az oktatók nagyon gyakran a kései órákban, munkaidő után is tanítanak, tehát nagy a terhelésük. Ez már az elmúlt jó pár évben így volt, ráadásul olyan tendencia kezdődött, hogy a német nyelvű hallgatók körében is egyre többen maradnak itt a pécsi képzésben a későbbi klinikai tanulmányok során is. Így több csoportot kell indítani körükben is a klinikai oktatásban – mondta.

A kormányzati és az egyetemi törekvések egyetértenek abban, hogy az idegen nyelvű felsőoktatásban minél több külföldi hallgatót kell felvenni, ami szükségessé teszi az oktatói létszám növelését is. A kari vezetés becslései szerint a következő években ezért legalább száz további oktatói státuszra lenne szükség a fakultáson, ehhez azonban elengedhetetlen az infrastrukturális fejlesztés is.

– A hallgatói létszám növekedése tehát a mostani infrastruktúrával nem lehetséges, bár a 400 ágyas tömb mostani felújításával bizonyos oktatóhelyiségek is megújultak, de más klinikákon és a Szigeti úti tömbben gyakorlatilag a több évtizede kialakított infrastruktúra keretében folyik az oktatás, amit egyre inkább szétfeszít a növekvő hallgatói létszám.