Áttörést ért el a pécsi agykutató!

A jövőben új módon is kezelhetik az agyrázódást szenvedett betegeket. Tóth Arnold, a pécsi Radiológiai Klinika rezidense és csapata elsők között mutatta ki, hogy az enyhe agyrázódás szervi sérüléseket is okozhat.

hirdetés

Az alvászavar, szorongás, memóriazavar és akár még az állandósult fejfájás hátterében is állhat könnyű koponyasérülés. Ennek szervi elváltozásait mutatta ki a pécsi Tóth Arnold, aki ilyen betegeket vizsgált a modern képalkotás, egész pontosan MRI segítségével.

Az agyrázódás, hétköznapi nevén agyrázkódás nagyon gyakori, szinte népbetegségnek számít. Pécsen 100 ezer beteg közül 200-300-an kerülnek kórházba ilyen problémával, de ennél sokkal többen lehetnek érintettek, akik nem fordulnak orvoshoz.

– Ez a felfedezés szemléletváltást hozhat az agyrázódás megítélésében. Korábban ezt banális dolognak tartották az orvosok, de egyre több megfigyelés támasztja alá, hogy az esetek egy részében hosszú távú panaszokra, tünetekre lehet számítani – mondta Tóth Arnold.

Tóth: Szervi elváltozásai is lehetnek egy alvás- vagy épp memóriazavarnak
Tóth Arnold szerint szervi elváltozásai is lehetnek egy alvás- vagy épp memóriazavarnak

A fiatal agykutató hozzátette: most ezeknek a tüneteknek a szervi hátterét találták meg, az agy fehérállományából mutatták ki, hogy ott van eltérés.. Ez azt jelenti, már lehet bizonyítani, hogy egy-egy tünet mögött – legyen az alvászavar, memóriazavar vagy épp fejfájás –nemcsak pszichés okok állnak, hanem valamilyen elváltozás is okozhatja azokat.

Tóth Arnold ezért a kutatásáért Junior Prima díjban részesült. Ezt a díjat 10 éve hozták létre a kiemelkedő teljesítményt elért 30 év alattiak elismerésére és támogatására.
fejfájás
Komolyabban kell venni az agyrázódást

Hagyományos képalkotókkal, azaz CT-vel ezeket az eltéréseket nem lehet kimutatni, így eddig jobb híján arra kérték a betegeket, hogy pihenjenek addig, amíg a fájdalmaik elmúlnak. Legtöbbször akkor jelentkeztek újra a betegek, amikor már romlott az állapotuk. Ezzel a felfedezéssel a pécsi orvosoknak az a céljuk, hogy ki tudják emelni azokat, akiknél hosszú távú szövődményektől lehet tartani, hogy számukra időben megfelelő rehabilitációs programot tudjanak kidolgozni.