Az egyetemmel közösen fejleszt a pécsi dohánygyár

Ismét bővül a British American Tobacco (BAT) pécsi üzeme: az idei többmilliárdos fejlesztéseket követően most szellemi javakban fog gazdagodni a közeljövőben. A Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) kötött megállapodásnak köszönhetően BAT-labor nyílt a műszaki karon, ahol a hallgatók gyakorlati oktatás során ismerkedhetnek meg az üzemben zajló munkával, hogy később azt élesben hasznosíthassák a diploma megszerzését követően.

hirdetés

Új laborral gazdagodott a PTE műszaki kara. A dohánygyárral született megállapodás jegyében kiegészítő képzés indul az egyetemen a villamosmérnök alapképzésen belül. A hallgatók gyakorlati jellegű oktatása később jól hasznosítható lesz a BAT pécsi üzemében és minőségi munkaerőt jelent a helyi gazdaság terén.

A kurzus most indult, de annyira népszerű, hogy gyorsan betelt a hallgatói létszám a meghirdetést követően.

Csizi Péter országgyűlési képviselő a teremavatón elmondta, a több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező pécsi dohányipar jelenleg is a világ élvonalához tartozik, de ez csak akkor maradhat továbbra is így, ha folyamatosan reagálni tud a kor újabb és újabb kihívásaira, az aktuális piaci viszonyokra.

– Voltak olyan évek, mikor a BAT komolyan fontolóra vette, hogy elhagyja a várost. A 2011-es, kormánnyal és a várossal kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően ma már a folyamatos bővítésekről, új alkalmazottak felvételéről hallani a megszűnés helyett – mondta.

Csizi szerint voltak idők, mikor a bezárástól félt mindenki

Csizi szerint egy egyetemvárosban, mint Pécsen fontos, hogy napi szinten összhang legyen a piaci és a tudományos élet szereplői között. Nagy érték egy városban, ha ott egy gyár könnyedén tud jól képzett munkavállalókhoz jutni, a PTE pedig alkalmas a feladatra, hogy ilyen munkaerőt képezzen.

Marius Ursulescu, a gyár közép-keleti európai termelési igazgatója arról számolt be, a BAT idén ünnepli pécsi jelenlétének 25. évfordulóját. Ezalatt az idő alatt mintegy 180 millió eurónyi befektetéseket eszközöltek.

– A gyár ebben az évben is nagy átalakuláson ment keresztül hárommilliárd forint értékben, mintegy százötven új munkahelyet teremtett, így az év végéig már nyolcszáz fővel fog működni a dohánygyár – mondta.

Csúcsmodern gépek illusztrálják a gyárban zajló munkát

Az igazgató szerint ezzel az együttműködéssel mindenki nyer: elsősorban a tanulók, akik a megfelelő tudás birtokába jutnak, a dohánygyár, akik az oda betérő jól képzett fiatalokat hosszabb távon is foglalkoztathatják, az egyetem, akinek hírnevét öregbíthetik a diákok, illetve a város is, mivel a magasan képzett munkaerő más befektetőket is idevonzhat.

Nincs vége a fejlesztéseknek, de most a stabilizáció a cél

Major-Fábián Ákos, a pécsi dohánygyár humán-erőforrás vezetője a fejlesztésekkel kapcsolatban lapunknak elmondta, volt egy évtized, mikor a helyi üzem sorsa bizonytalan volt, de mára rendületlenül nő az alkalmazottak száma, nagy fejlesztéseken ment keresztül mindkét pécsi telephely – a Dohány utcai, a Finn utcai.

Nagy az érdeklődés a képzés iránt

– Folyamatosan gondolkodunk az újabb bővítéseken, de most elsősorban a termelés stabilizálására szeretnénk fókuszálni. A mostanihoz hasonló jellegű, óriási változás 2020-ig nem várható – mondta.

A vezető szerint amennyiben bővítésre kerülne a sor, a Finn utcai telephelyet szeretnék fejleszteni a későbbiekben, de ezek csak távlati tervek, még belső döntések sem születtek erről.

Hirdetés