Egyetemi felvételi: van még egy esély!

A Pécsi Tudományegyetemre tavasszal mintegy tizenháromezren adták be jelentkezésüket, ebből első körben ötezer leendő hallgató jutott be csont nélkül. Akik nem ugrották meg a ponthatárt, azoknak sem kell bánkódniuk, augusztusban jön a pótfelvételi, igaz, már csak önköltséges képzésekre. 

hirdetés

Az eddig felvett hallgatók száma még bővülni fog, hiszen csatlakoznak a külföldi hallgatók, illetve a pótfelvételin bekerülők. Így körülbelül hatezer fővel gazdagodhat ősztől a PTE-n tanulók száma.

Hamarosan újabb adatokkal lehet majd szolgálni, jövő hétfő éjfélkor lezárul a pótfelvételire való jelentkezés. Idén is kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni. Azután megint sok álmatlan éjszakájuk lehet a jelentkezőknek, ugyanis az újabb ponthatárokat augusztus 25-én hirdetik ki.

A pótfelvételin meghirdetett képzések már szinte kivétel nélkül csak önköltséges formában elérhetőek, így igencsak mélyre kell nyúlni a zsebünkbe, ha finanszírozni akarjuk a borsos árú szemesztereket.

A PTE Általános Orvostudományi Karára legfeljebb három fő juthat be az általános orvosi képzésre pótfelvételivel, meglátjuk, hányan próbálkoznak itt újra – az 1 millió 350 ezer forintos ár egy félévért nem kevés.

Az orvosi képzések hagyományosan a legdrágábbak

Az ÁJK-n már sokkal többen reménykedhetnek: itt összesen legfeljebb 360 helyet biztosítanak még.

A bölcsészek “szűkmarkúbbak”, az osztatlan tanári képzéseken mindenhol csupán öt férőhelyre pályázhatnak a pótfelvételizők és a kar többi szakán is legfeljebb 15-20 hely kiadó. A kar összesen 440 helyet biztosít még az újonnan jelentkezőknek. Az ETK-n még nagyobb eséllyel próbálkozhatnak, itt több mint félezren férhetnek el a különböző képzéseken.

Még nyolcvan hallgató indulhat ősztől a gyógyszerész képzésen, de itt is nyolcszázezer forint a képzési díj, amit nem túl sokan engedhetnek meg maguknak.

A KTK is több mint félezer hallgatót még felvehet, ha azok sikeresen megugorják a felvételi pontszámot és kifizetik a 200 ezertől 350 ezer forintig terjedő képzési díjat. A műszaki karon is pár száz hallgatót vehetnek még fel. A művészeti karon szorosabbra húzták a nadrágszíjat: szakonként legjobb esetben is csak öt plusz fő indulhat ősztől.

Még ezer hallgatót fogadhat a PTE

A TTK osztatlan tanári képzéseire maximum 12 fő vehető fel, tehát ebből a szempontból lazább, mint a BTK. De az egyéb szakokon több száz hely még itt is kiadó.

Összesítve a számokat, látszik, hogy adott esetben még sok ezer hallgatót kész volna fogadni a PTE. De az önköltséges képzéseket nagyon kevesen tudják vállalni, ráadásul a pontszámok sem mindig könnyítik meg a dolgukat. Így az előző évek tapasztalatai alapján a külföldiekkel együtt nem lesz ezernél több hallgató, aki be tud jutni a pécsi egyetem képzéseire.

Az egyes szakok felvételi lehetőségeit ezen az oldalon találhatja!