Egyre több a hallgató Pécsen

Egyszerűbb lesz a dolguk

Idén közel tíz százalékkal többen adták be jelentkezésüket a Pécsi Tudományegyetemre, mint tavaly. Lengvárszky Attila oktatási igazgató szerint akár már több mint háromezer külföldi hallgató is Pécsen folytathatja tanulmányait.

hirdetés

Idén 13 462-en adták be jelentkezésüket a PTE-re, ami a tavalyi adatokhoz (12 373) képest majdnem tízszázalékos emelkedés. Lengvárszky Attila szerint több tényező befolyásolja azt, hogy hányan érzik úgy, hogy Pécsen szeretnének továbbtanulni.

– A PTE jelentkezőinek száma általában az országos trendeknek megfelelően alakul, de egy-egy szak esetében hatást gyakorolhatnak a jelentkezési számokra a szülők és diákok munkaerő-piaci ismeretei, elvárásai, azaz az aktuálisan népszerűnek gondolt, a média által is preferált szakmákhoz kapcsolódó képzések népszerűsége is jelentősen befolyásolja a jelentkezők számának alakulását.

külföldi diákok3
Az orvosi kar népszerű a külhoniak körében

– A PTE képzési portfóliójában megtalálhatóak az országosan legnépszerűbb szakok, az elmúlt 10 évben mindvégig az országos tendenciának megfelelően alakult a PTE-re benyújtott jelentkezések száma – mondta.

Ami a külföldi hallgatókat illeti, Pécsen jelenleg 2500-an tanulnak, s bár a külföldiek fogadása, felvételiztetése túlnyomó részt nem az állami felvételi rendszerben zajlik, hanem külön rendszerben, amelynek adatai csak augusztus végére lesznek láthatók, a megfogalmazott cél így is egyértelmű.

– A cél, hogy minél többen tanuljanak nálunk, ennek érdekében számos fejlesztési program fut, amelyből a legjelentősebb a 24 milliárd forintos Modern Városok Program, amelynek keretében komplett szárnyat építenek a fogadásukra. A korábban megkezdett programok eredménye, hogy a külföldi hallgatói létszám már idén elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 3000 főt, 2020-ra pedig elérhetik a tervezett 5000-es létszámot – fogalmazott Lengvárszky.

A külföldiek között az általános orvos, fogorvos és gyógyszerész képzéseken túl népszerű még az építészmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, pszichológia, ápolás és betegellátás, valamint az építőmérnöki szakok, de jelentős számú hallgató tanul az előkészítő programokon és az Erasmus programokon is.