Elözönlik a pécsi egyetemet a fiatalok

Bár még közel egy hónapig gondolkodhatnak egyetemi felvételijükről a hamarosan maturáló fiatalok – február 15-ig adhatják be jelentkezésüket a kiszemelt oktatási intézményekbe –, azt már tudni lehet, hogy a Pécsi Tudományegyetemen idén 6162 leendő hallgató számára biztosítanak helyet.

hirdetés

Az elmúlt években mind a jelentkezők, mind a felvettek száma növekedett a Pécsi Tudományegyetem. Tavaly több mint hatezer hallgatót vettek fel a PTE-re az általános és pótfelvételi eljárások során, valamint a külföldiek számára meghirdetett képzésekre.

Növekszik a PTE népszerűsége és presztízse

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója szerint az egyetem népszerűségének és presztízsének növekedése miatt idén is emelkedést remélnek a jelentkezők és a felvettek számában.

Hiába volt a felvételi, ha nem oda jutunk be, ahova akarunk?
Egyre többen jelentkeznek a PTE-re

Az előzetes adatok alapján az idei felvételi eljárás során összesen 6162-en kerülhetnek be a pécsi egyetemre, közülük 4149-en nappali, 2013-an esti vagy levelezős képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat.
Lengvárszky Attila ugyanakkor megjegyezte, hogy a szakos, illetve képzési területi kapacitások tulajdonképpen technikai jellegűek, ezt a felvételi tájékoztatóban az adott szakra felvehető maximális létszám fejezi ki.

– A felsőoktatási intézmények szabadon dönthetnek az egyes szakok felvételi létszámáról, az intézményre jutó képzési területi, illetve országos kapacitások függvényében. A PTE kapacitásaiban az elmúlt évhez képest nincs jelentős változás, az országos és az intézményi kapacitás a korábbi években is elegendő volt arra, hogy a felvehető jelentkezőket fogadni tudjuk, és maximalizáljuk a felvettek létszámát – fogalmazott az oktatási igazgató, hozzátéve, hogy amennyiben a jelentkezők száma szükségessé tenné, lehetőségük van a megfelelő kapacitások átcsoportosításával az érintett szakra a meghirdetettnél magasabb létszám felvételére.

Még több külföldi hallgató lesz

A PTE népszerűségét mutatja, hogy egyre több külföldi hallgató jelentkezik a pécsi universitasra, így idén is arra számítanak, hogy további 200–400 fővel növekedik a számuk – csakúgy, mint 2016-ban az előző évhez képest.

külföldi hallgatók
Népszerű az orvosi kar a külföldiek körében

– A Pécsi Tudományegyetem hallgatói létszáma a korábbi években tapasztalt csökkenés után stabilizálódni látszik, a közel 20 ezres létszám a következő jelentkezési és felvételi számokkal hosszabb távon is tartható – hangsúlyozta Lengvárszky Attila, aki kiemelte, hogy az egyetem népszerűségének további erősödését várják a kormány által is támogatott programok, a magyar felsőoktatás ünnepévé nyilvánított 650 éves egyetemalapítási évforduló rendezvénysorozata, valamint a 24 milliárd forintos támogatással járó Modern Városok Programban megvalósítandó egyetemfejlesztések miatt.