Ezer dolláros nemzetközi díjat kapott a PTE professzora

Egy rangos nemzetközi termoanalitikai kongresszus díját, a Setaram Award-ot vehette át a közelmúltban az Egyesült Államokban Lőrinczy Dénes professzor, a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetének egyetemi tanára. A díjat a termikus analízis orvosi-biológiai célra történő alkalmazásában elért, “nemzetközi mércével is kiemelkedő eredményeiért” vehette át a pécsi professzor, első magyar kutatóként.

hirdetés

Lőrinczy Dénes immár 1968 óta a Pécsi Tudományegyetem, illetve jogelődje munkatársa. Kutatási területe az izomműködés, és annak orvosi-biológiai háttere. A díjat, amely a kongresszusi szereplés teljes fedezésével és ezer dollár jutalommal jár együtt, a Termikus Analízis és Kalorimetria Nemzetközi Szervezete (ICTAC) ítéli oda négyévente annak a kutatónak, aki ezen a területen olyan kutatási eredményt tud felmutatni, mely nemzetközi mércével is kiemelkedő és hasznosítható.

Lőrinczy_Dénes_Prof
A professzor büszke az elismerésre

A díj kapcsán a professzor hangsúlyozta: „Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, különösen azért, hiszen még soha nem kapta meg közép-európai kutató ezt a rangos nemzetközi elismerést. Azt jelzi számomra, hogy megérte az a több évtizedes fáradságos munka, kutatási tevékenység, amelyet a PTE Biofizikai Intézetének munkatársaival együtt végeztünk, és ezen az úton kell továbbhaladnunk.” – mondta el Lőrinczy Dénes egyetemi tanár.