Gondot jelenthet a PTE-n a négyezer külföldi hallgató?

Megugrott a külföldi diákok száma

Az idei Pécsi Szakkollégiumi Nap témája igencsak aktuális volt, hiszen a fiatal kutatók arról értekeztek, hogy milyen problémákkal járhat annak a rengeteg, több ezer külföldi hallgatónak a befogadása, akiket 2017-ben vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre.

hirdetés

Az idén alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata negyedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Szakkollégiumi Nap elnevezésű hagyományossá vált programját pénteken a Szentágothai János Kutatóközpontban.

Az egyetem több mint 20, más-más tudományterületekhez kötődő szakkollégiumának kutató diákjai idén egy olyan témakört vizsgálnak kiemelt figyelemmel a konferencián, mely igen aktuális. Azt a több mint 4 ezer külföldi hallgatót (4108, egészen pontosan) ugyanis, akiket az egyetem idén felvett, tudni kell fogadni, fel kell mérni a befogadásukkal járó különféle problémákat és azok megoldási lehetőségeit is.

Berke Gyula rektorhelyettes köszöntötte a szakkollégiumok előadóit

A szakkollégiumi nap megnyitóján Berke Gyula, a PTE rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemre érkező külföldi hallgatók számának jelentős növekedése fontos téma, hiszen a külhoni diákok érkezése az intézményt olyan kihívások elé állítja, melyekkel a korábbiakban nem találkoztak. Nem csupán a képzéseket kell „nemzetköziesíteni” – emelte ki –, hanem az egész egyetem működését, életét, a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat, új alapokra kell helyezni a velük folytatott szakmai és szervezeti kommunikációt. A rektorhelyettes épp ezért örvendetesnek nevezte, hogy a konferencián ennek a problémakörnek számos aspektusát elemzik a szakkollégiumi előadók.

Őri László: a fiatal kutatók jelentik Pécs jövőjét

Őri László, Pécs alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy az egyetem fiatal kutatói a biztosítékok arra, hogy Pécsnek ne csak a múltja, hanem a jövője is szép legyen.

– Amikor az állam a Modern Városok Program keretében 24,8 milliárd forintot fektet az egyetembe, amikor a város óvodákat és iskolákat újít fel, akkor a jövőbe fektetünk, a jövőt formáljuk, mivel Pécs jövője a fiatalokon múlik. Fontos ez, hiszen Pécs és környéke jelenleg nem az ország legprosperálóbb vidékei közé tartozik. Ezt ki kell mondani, kritikusnak kell lenni magunkkal. A célunk azonban az, hogy a város és a régió gazdasági lehetőségei bővüljenek és javuljanak, ehhez azonban széleskörű összefogásra van szükség. Ennek az összefogásnak lehetnek tagjai a Pécsett munkálkodó fiatal kutatók is, akik 20-30 év múlva a város vezető értelmiségét alkothatják – mondta az alpolgármester.

Megugrott a külföldi diákok száma

Hangsúlyozta, azáltal, hogy az egyetemen megteremtették a lehetőségét a külföldi hallgatói létszám bővítésének – akik a város életének és működésének az egyik motorját jelentik – és a kutatói munka erősítésének lehetőségeit, a város oktatási, gazdasági, közösségi és egészségügyi helyzete is javulhat a jövőben.

Takács Gyula, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke elmondta, hogy azért választották a külföldi hallgatói létszám növekedését a konferencia fő témájának, mert az egyetem fenntartóitól és az „akadémiai oldaltól” sem várható el, hogy egyedül oldják meg a külföldi hallgatók növekvő számából eredő olyan problémákat, mint például a nekik szóló szolgáltatások fejlesztése. Ezt a munkát a hallgatóknak is segítenie kell, mondta.