24 milliárd: erre költik pénzt az egyetemen

A vártnál valamivel lassabban halad a Modern Városok Program keretében megvalósítandó giga egyetemi fejlesztés. A 24 milliárdos projektről még csak egyezkednek az egyetemen belül.

hirdetés

Februárban jelentették be, hogy a kormány 24 milliárd forintot biztosít a Modern Városok Program keretében a Pécsi Tudományegyetem számára, egyebek mellett az orvostudományi kar által megálmodott kampuszfejlesztésre.

Az azóta eltelt időben azonban kissé lelassult a projekt előkészítése. Miseta Attila professzor, az orvosi kar dékánja szerint a fakultáson már tavaly ősz óta dolgozott egy munkacsoport a beruházás előkészítésén, mert várható volt, hogy megkapják a kormányzati támogatást – amit lényegében változatlan tartalommal meg is kapott az egyetem.

– A kancellária javaslatára ezt követően létrejött egy olyan belső struktúra, amelyben több bizottság mérte fel a különböző karokról érkező új igényeket. Ezeknek az igényeknek az alátámasztására egyrészt a jelenlegi hallgatói létszámot, másrészt a vállalásokat vették alapul, illetve azt hogyan alakultak az egyes karok létszámai és kapacitásai.

Fotó: Müller Andrea
Miseta Attila dékán szerint hatékonyabb munka szükséges

A dékán szerint ez a folyamat elhúzódott, többen is nagyobb részt kívántak maguknak, így csak június közepére alakult ki egy olyan tervezet, ami tartalmazta a karok és a telephelyek közötti leosztásokat az erőforrások tekintetében.

– Ahogy történni szokott, amikor pénz jelenik meg az ablakban, meglódult a fantázia. A beérkező igények meghaladták a rendelkezésre álló összeget. Megjegyzem: az az összeg, amit a kormányzat számunkra biztosít, az olyan nagy önmagában is, amelyet a PTE az elmúlt évtizedekben oktatásfejlesztési célra nem kapott és várhatóan a következő években sem fog kapni – hangsúlyozta a professzor.

Miseta Attila szerint néhány kisebb beruházásra (belső gyógyszertár, állatház) már elkülönítettek forrásokat, de még kérdéses, hogy mikor kezdődhetnek meg a munkálatok. A nagyberuházásokra gyorsan el kell indítani a közbeszerzési eljárásokat a tervek elkészítésére, a projekt feszített üteme ezt diktálja. A tervek szerint idén 4,5 milliárd, jövőre 12,3 milliárd, a következő években pedig további 4-4 milliárd forint érkezik a pécsi egyetemre.

Ehhez a háttér- és szakmai munkákat végző csoportok (pénzügy, beszerzés, műszaki igazgatóság) munkatársait is szeretnék összevonni, valamint elérni azt, hogy minél nagyobb részt vállalhassanak a munkákból a helyi vállalkozók.

A professzor elmondta, hogy egy új oktatói központot szeretnének, ami korszerű elhelyezést tesz lehetővé az orvos- és fogorvos hallgatók számára. Az orvosi kar 1960-as évek végén rekonstruált központi épületét is rendbe tennék energetikailag, s fejlesztenék a Rákóczi úti telephelyüket is, de tovább erősítenék azokat a programjaikat is, amelyekkel a tehetséges hallgatóikat itthon tudják tartani, s amelyekkel haza tudnak hozni tehetséges kollégákat. Szintén jóval több külföldi hallgatót szeretnének.

Erre jut még pénz
Az orvoskari fejlesztésekre jutó 11 milliárd és a klinikák felújítására elegendő 4 milliárd forint mellett a fennmaradó mintegy kilencmilliárd forintból többek között felújítják az Egészségtudományi Kar fenntartásába átkerülő volt Csorba Győző Könyvtárat, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai kampuszt, a Műszaki és Informatikai Kar pedig új műszaki laborépülettel gazdagodik a Boszorkány úti telephelyén. A növekvő hallgatói létszám természetesen megköveteli a szálláslehetőségek feltételeinek javítását is, ezért felújítják a Balassa János és a Damjanich Kollégiumokat, de modernebb körülmények fogadhatják majd a Hunyor Vendégház lakóit is. A következő években korszerűsödik a Bölcsészettudományi, a Természettudományi, a Gyógyszerésztudományi, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, míg a Közgazdaságtudományi Kar University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül. A Művészeti Kar olyan hangszereket vásárolhat, melyek nemzetközi szinten is ritkaságszámba mennek.