Halott Pénz új dalt ír a pécsiségről

Javában zajlanak a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójára szervezett ünnepi eseménysorozat egyes részprogramjai. A már folyó rendezvények mellett azonban még jó néhány érdekes színfolt gazdagíthatja az idei évet, így például új dalt készít Halott Pénz, azaz Marsalkó Dávid, s a Magyar Nemzeti Bank is emlékérmék kibocsátását tervezi.

hirdetés
Uránia Mozi

Már jó néhány érdekes rendezvény már lezajlott az alapításának 650. évfordulóját jubileumi programsorozattal ünneplő PTE szervezésében, ám további jeles események színesítik tovább az idei ünnepi esztendőt. Nemrég megkezdődött az egyetemen a Nemzetközi Tavasz három hónapon át tartó eseménysora. A márciustól májusig kiállításokon, koncerteken, előadásokon a különböző földrészekről érkezett hallgatók országaival ismerkedhetünk meg.

A jubileumi programsorozat egyik legérdekesebb eleme minden bizonnyal a Pécsről szóló új dal lesz, amit a népszerű zenész, a Halott Pénz zenekarvezetője ír. Mint Marsalkó Dávidtól, a közgazdaság-tudományi kar egykori hallgatójától megtudtuk, felkérést kapott, hogy írjon egy dalt a PTE megalapításának 650. évfordulójára.

Halott Pénz
Marsalkó Dávid szereti a pécsi “bizsergést”

– Alapvetően azonban nem az évfordulóról fog szólni a nóta, szabad kezet kaptam. A szám címe „Otthon” lesz, ami természetesen Pécsre utal, de nem a várost fogja bemutatni, hanem egy életutat, amiben Pécs nyilván jelentős szerepet kap, illetve a Halott Pénz történetét, ami abszolút Pécshez köthető. Tehát egy kis Halott Pénz-sztori, egy kis otthonérzet, egy kis pécsiség, ezek vegyülete lesz az, amiről szól majd a dal.

A szám nemsokára véglegesül, a tervek szerint május elején forgatják a klipet Pécsen, s várhatóan május végén vagy június elején már láthatjuk is az elkészült videót.

jegybank érmék jubileumra
Különleges érméket bocsát ki a jegybank


A jeles évfordulóra a Magyar Nemzeti Bank is különleges módon emlékezik meg. A jegybank szeptember elsején tervez kiadni két- és tízezer forint névértékű érméket, amelyeken a középkori pécsi egyetem címere látható. Az érmék tematikai szakértője Lengvári István, a PTE Levéltárának igazgatója volt.