Hatalmas gyógyszerkutatási program indul

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével megkezdődött az a projekt, melynek célja hozzájárulni a hazai innovatív klinikai kutatások és a gyógyszerágazat fejlődéséhez. A terv a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem együttműködésével, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával jött létre. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt június 1-én indult, és három év alatt összesen 1,5 milliárd forintot fordítanak rá.

hirdetés

A három egyetem kilenc kutatási témája mentén 36 szakember együttes kutatási munkája valósul meg Kovács L. Gábor szakmai vezetésével. Ezek a kutatások jelentősen hozzájárulnak a hazai és az európai gyógyszerkutatásokhoz.

A projekt során megvalósítandó szervezetfejlesztés lehetővé teszi a hazai orvosegyetemek egységes klinikai kutatási hálózatának, együttműködési és fejlesztési modelljének, működésének kialakítását. A pályázat további célja a nemzetközi modellek adaptációja, a kutatási hálózatok korszerűsítése és működtetése, a kutatási eredmények nemzetköziesítése, valamint a magyar részvétel biztosítása más országok által kezdeményezett multicentrikus akadémiai vizsgálatokban. Ezen célok nagyban hozzájárulnak a nemzetközi programokban, így például a Horizont 2020-ban történő sikeres részvételhez is.

Gyógyszerészhallgatók laborgyakorlat közben

A HECRIN Konzorcium támogatja a kutatói potenciál erősítését a klinikai kutatásokban és annak akkreditált folyamatokon keresztüli átültetését a gyakorlatba, mely elősegíti a folyamatos szakmai képzéseket, és támogatja a klinikát a kutatásokban, közölte a PTE. A humán klinikai vizsgálatok eredményei jelentős hatással bírnak a klinikai orvostudomány fejlődésére.

A pályázatban bemutatott kutatási projektek és szervezetfejlesztés elsőként törekszik az innovatív egyetemi kutatóműhelyekből származó klinikai kutatások nemzetközi és országos feladatainak standardizálására, összekapcsolására és koordinált fejlesztésére.