Így alakul át a pécsi Babits és a Deák

Több olvasónk jelezte, nem tudják, mi lesz a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolával, miután elterjedt a szóbeszéd jelentős átalakításokról, a gimnázium azonnali megszüntetéséről. Utánajártunk: a gimnázium felmenő rendszerben szűnik meg a Deákban, viszont erősödik az általános iskolai képzés. A szintén egyetemi Babitsban viszont éppen a gimnáziumot erősítik.

hirdetés

Összevonásokról, elbocsátásokról, bizonytalan jövőről reppentek fel hírek a PTE gyakorlóiskoláival kapcsolatban. Utánajártunk: valóban vannak változások, de korántsem ilyen sötét a jövőkép.

Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda igazgatója elmondta, felesleges az aggodalom, szó sincsen újabb összevonásokról. Képzésbeli változások lesznek csupán, amelyet a gyakorló iskola tantestülete és a fenntartó is jóváhagyott.

– Az iskolákat érintő változás az, hogy a Deák tagintézményben felmenő rendszerben a gimnáziumi képzés fokozatosan megszűnik, míg a Babitsban tovább erősödnek a gimnáziumi osztályok a szakgimnáziumi képzésekkel szemben. A deákos általános iskolai képzés pedig évfolyamonként egy új osztállyal bővül.

Lengvárszky Attila, az egyetem oktatási igazgatója szerint a váltással a cél az, hogy ezekben az intézményekben a lehető legerősebb képzést nyújtsák az egyes osztályok profiljai szerint, a lehető legjobban felkészítve őket a továbbtanulásra.

– Nem mellesleg ez az intézkedés figyelembe veszi a felsőoktatás új, osztatlan tanárképzési igényeit is – hangsúlyozta az oktatási igazgató.

A tanárképzés színvonala is javul

Lengvárszky elmondta, nagyon fontos hozzátenni, hogy létszámleépítés semmiképpen sem lesz, természetesen minden egyes kolléga számára biztosítják a továbbfoglalkoztatást.

2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozott arról, hogy több gyakorló iskolát az állam magához venne. A Pécsi Tudományegyetem viszont egyetlen gyakorló tagintézményéről sem mondott le, mindegyikhez ragaszkodott, csupán papíron változott a helyzet itt: létrejött a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda.