Megkönnyebbült sikolyok a Széchenyi téren

Idén is a Széchenyi téren rendezték a Pécsi Tudományegyetem ponthúzó partiját. Több száz leendő egyetemista és néhány szülő szurkolt azon, hogy az este nyolc óra után nyilvánosságra hozott ponthatárok alacsonyabbak legyenek elért pontszámuknál. A belváros közismert hajléktalanjainak nem sikerült sikeresen abszolválniuk a felvételit…

hirdetés

Több száz fiatal vette birtokba Pécs főterét kedden este, miután a PTE szervezésében tartották meg az immár hagyománnyá vált Pont Ott Partit, amelyen minden felvételiző számára kiderült, hogy szeptembertől pécsi egyetemistának mondhatja-e magát vagy sem. Ez nem volt elmondható arról a – belvárosban közismert fél tucat hajléktalanról, akik a tömeg közepén intézték szokásos esti tevékenységüket (ivászat), s akik jó fél óra eltelte után jöttek rá, hogy hová is keveredtek… Igaz, egyikük elszólása szerint 35 pontot tudhatott magáénak, amivel bizony esélye sem volt arra, hogy kiművelje magát a közeljövőben…

pont parti, hl18

A ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt előbb Bódis József rektor, majd Girán János alpolgármester szólt röviden az izgatott fiatalokhoz. Az egyetem vezetője elmondta, hogy összességében az idei felvételi év hat százalékkal sikeresebb volt a tavalyinál.

pont parti, hl04

– Majdnem minden szakon sikerült létszámot emelni, kivéve az orvosin, mert ott fizikailag nem lehetséges, full-helyzet van. Bízom abban, hogy mindazok, akik most itt vannak, olyan ponthatárokat fognak találni, amelyek révén bejuthatnak a pécsi egyetemre. Azok, akik felvételt nyernek, életük legszebb szakasza lesz az a pár év, amit itt töltenek nálunk s amivel megalapozzák nagybetűs életüket.

pont parti, hl16

Girán János hozzátette, hogy mindenki jól választott, aki a pécsi universitast választotta.

pont parti, hl13

– A város számára is fontos és kiemelt cél, hogy minél többen járjanak a PTE-re, minél több fiatal maradjon Pécsen és alapítson családot. Ehhez kívánok olyan egyetemista éveket, amely során élvezhetik a város szépségeit, lehetőségeit, kihasználhatják azokat a kulturális- és sportrendezvényeket, amelyeket a város biztosít számukra.

pont parti, hl12

A közös visszaszámlálás után a szép sorjában bemutatott ponthatárokat szemlélve egyre több megkönnyebbült sikoly hagyta el a lányok torkát, ami azt sejtette, hogy a téren megjelentek jelentős hányada sikerrel vette az akadályokat, és szeptembertől a pécsi egyetem hallgatójának vallhatja magát.

pont parti, hl07

Néhány érdekesebb szak ponthatárai:

jogász – 461 pont
általános orvos – 420 pont
magyar – 312 pont
pszichológia – 436 pont
szabad bölcsészet – 340 pont
szociológia – 320 pont
történelem – 322 pont
politológia – 428 pont
kommunikáció és médiatudomány – 478 pont
gazdálkodási és menedzsment – 452 pont (angolul 454 pont)
turizmus-vendéglátás – 429 pont
építészmérnöki – 280 pont
környezetmérnöki – 296 pont

pont parti, hl03

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet, mint tavaly.

pont parti, hl08