A PTE közgáz a CEU-t élteti

Állásfoglalást tettek közzé a PTE Közgazdaságtudományi Karának oktatói, amelyet az alábbiakban szó szerint közlünk.

hirdetés

A PTE Közgazdaságtudományi Kar oktatóinak állásfoglalása

“Aggodalommal figyeljük, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) körül milyen súlyos feszültségek alakultak ki az Országgyűlés elé 2017. március 28-án beadott T/14686. számú javaslattal kapcsolatban. A CEU a számos kihívással küzdő hazai gazdasági felsőoktatás egyik zászlóshajója, tudományos és oktatási teljesítményei rendkívül imponálóak. A CEU-n dolgozó fiatal magyar közgazdászok a szakma világelitjébe tartoznak, a legrangosabb nemzetközi folyóiratokban publikált kutatási eredményeik, valamint az általuk elnyert ERC pályázatok tekintélyt parancsolóak, örömmel és büszkeséggel töltenek el minden a minőségi munka iránt elkötelezett hazai pályatársat.

A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” c. szakpolitikai stratégiában gazdaságtudományi képzésekre az egyik fő célkitűzés az alábbiakban fogalmazódik meg „A nemzetköziesítésben rejlő lehetőségek kihasználása, a versenyképes, idegen nyelvű gazdasági képzések erősítése elsősorban a mesterszakokon”. A CEU e téren elért kimagasló pozícióját, külföldi hallgatókat száznál is több országból megszólítani képes vonzerejét nem lehetett volna ilyen eredményesen felépíteni az ott szerezhető amerikai diploma nélkül. Világos tanulság a lehetőségeiket a Kormány célkitűzésével összhangban a külföldi hallgatók létszámának növelésében kereső állami gazdasági felsőoktatási intézmények számára, hogy a nemzetközi validáció valamely formája, a nyugati féltekén is ismert és elismert diploma nélkül a nemzetköziesedés nem tud valódi egzisztenciális perspektívát kínálni.

A Közép-európai Egyetem sikerének harmadik, a rendkívüli kutatási potenciált és a világszerte elismert diplomát meghatározó erővel kiteljesítő kovásza a székhely. Budapest atmoszférája, a tanulni vágyó és tehetséges diákok számára kínált sokoldalú lehetőségei a siker meghatározó, másutt nem, vagy csak nagyon nehezen reprodukálható összetevőjét adják. A CEU esetleges kivonulása az országnak és az egyetemnek is maradandó és súlyos károkat, akár örökre pótolhatatlan veszteségeket okozhatna.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar oktatói bíznak abban, hogy mielőbb minden érintett fél számára megnyugtató megoldások születnek a törvényjavaslat nyomán felmerült súlyos egzisztenciális dilemmákra. A Közép-európai Egyetem további magyarországi működése, a hazai intézmények irányába fennálló kapcsolatainak az erősítése nagyban járulhat hozzá a hazai közgazdász szakma megújulásához. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy a kiemelkedő szellemi kapacitások és a sok tekintetben rendkívüli magyarországi gazdasági kihívások a hasonló együttműködések révén a társadalmi érdekkel összhangban a jövőben hatékonyabban találjanak egymásra.”

Pécs, 2017. április 3.

Abaligeti Gallusz, Barakonyi Károly, Barancsuk János, Bálint Brigitta, Bedő Zsolt, Bélyácz Iván, Benke Mariann, Budai Eleonóra, Bugár Gyöngyi, Csapi Vivien, Dobay Péter, Erdős Katalin, Farkas Ferencné, Fodor Péter, Galambosné Tiszberger Mónika, Hauck Zsuzsanna, Hornyák Miklós, Kaposi Zoltán, Kehl Dániel, Kiss Tibor, Kiss Viktor Miklós, Kovács Balázs, Kovács Kármen, Kőrösi Gábor, Lányi Beatrix Mariann, László Gyula, Mellár Tamás, Mohácsi Bernadett, Nagy Ákos, Németh Péter, Pintér Miklós, Pusztai Réka, Putzer Petra, Rappai Gábor, Raffay Zoltán, Rekettye Gábor, Schepp Zoltán, Schmuck Roland, Sebestyén Tamás, Sipos Béla, Sipos Norbert, Szabó Norbert, Szabó Zoltán, Szerb László, Szűcs Krisztián, Szücs Tamás, Takács András, Titkos Csaba, Törőcsik Mária, Ulbert József, Varga Attila, Varga József, Vörös József, Zeller Gyula, Zellerné Pavluska Valéria

hirdetés
Hirdetés