Mesterséges tüdőn dolgoznak Pécsen

Áttörést hozhat a tüdőbetegségek gyógyításában az a háromdimenziós (3D) tüdőszövet-modell, amelyet a Pécsi Tudományegyetemen fejlesztett ki Dr. Pongrácz Judit professzor és csapata.

hirdetés
Uránia Mozi

 

Évente milliók halnak meg a tüdő megbetegedéseiben világszerte a megfelelő terápia hiányában. Magyarországot különösen rossz statisztika jellemzi. A PTE kutatói által kidolgozott technológia alapja egy olyan különleges, 3D-s emberi tüdőszövet-modell, amely a piacon elérhető sejtkultúrás és élő állatokon végzett tesztelési eljárásoknál hatékonyabban modellezi az emberi tüdő működését. Az egyetemi fejlesztésből származó szabadalmakat a PTE a Humeltis Kft. elnevezésű, spin-off vállalkozás formájában hasznosítja.

– Ez a technológia alkalmas arra is, hogy a betegekből eltávolított tüdőtumorokból is szöveti modelleket készítsünk, amelyeken a daganatsejtek egyedi gyógyszerérzékenységét vizsgálhatjuk. Így lehetőség lesz arra, hogy segítséget nyújtsunk az onkológusoknak – mondja Dr. Pongrácz Judit professzor, a cég tudományos igazgatója.

tüdőszövet2

A fejlesztés azért is számít újdonságnak, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt egyszerű sejttenyészetek csupán a sejtekben zajló reakciókat voltak képesek felmérni. A 3D-s keretrendszer viszont a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos új információt szolgáltatva ezzel a kutatók számára.

A gyógyszerkutatásban a szöveti szintű hatóanyag vizsgálatokat eddig csak állatkísérletekben tudták végezni, viszont az állatokban mérhető reakciók eltérnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól, így a klinikai kipróbálás sok kockázatot rejt a betegek számára. A 3D emberi szöveti modellek, köztük a PTE-s tüdőmodell csökkenti ezt a kockázatot. A kutatások végső célja egy ténylegesen működő tüdőszövet létrehozása, ami akár transzplantációra is alkalmas lenne.

Mi az a spin-off vállalkozás?
Elsődleges értelmében egy spin-off vállalkozás az egyetemen folyó kutatások eredményeinek piaci hasznosítása érdekében létrehozott önálló vállalkozás. A Humeltis Kft. 2014 márciusában alakult a Pécsi Tudományegyetemen Dr. Pongrácz Judit professzor vezetésével.