Miért akar egy brazil Pécsen magyarul tanulni?

Több mint százan érkeznek Pécsre, többek között Brazíliából, az Egyesült Államokból, Németországból, de még Thaiföldről és Dél-Koreából is a napokban. A céljuk közös: mindannyian magyarul akarnak tanulni.

hirdetés

Idén ismét megrendezik a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemét Pécsett, ráadásul már nagykorúvá vált a program, hiszen idén 18 éves. Több mint száz résztvevő érkezik idén Baranyába 28 országból, jönnek diákok többek között Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Görögországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Thaiföldről, Japánból, Dél-Koreából, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból is. Valamennyien azért érkeznek, mert magyarul akarnak tanulni. A nyári egyetem hivatalosan július 24-én kezdődik.

– Tanóráinkat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, kis – 5-10 fős – csoportokban szervezzük. A program jellegzetessége, hogy minden pillanatát felhasználjuk a nyelvtanulásra, a megérkezéstől, nyitófogadástól a záróprogramig – mondta el a nyári egyetem főszervezője, dr. Pelcz Katalin.

Csaknem harminc országból érkeznek

A program persze nemcsak a nyelvtanulásról szól, hanem a magyar kultúra megismeréséről is, emellett kirándulásokon is bemutatják a hallgatóknak Pécs és a környék látnivalóit.

Persze felmerülhet a kérdés: Brazíliában vagy éppen Thaiföldön hallottak-e egyáltalán Magyarországról, és ha igen, mi motivál egy ottani diákot arra, hogy egy kis közép-európai ország nyelvét tanulja? Pelcz Katalin lapunknak elmondta, a Tempus-programok révén számos országban hirdetik a lehetőséget, sok diák egyfajta kalandként is tekint a számára egzotikus nyelv megismerésére.

Emellett többen vannak, köztük visszatérő diákok is, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek, de már nem beszélik jól a nyelvet, például Németországból, Ausztriából, de az Egyesült Államokból, Kanadából is érkeznek ilyen okok miatt hallgatók.