Nagyon bejön a pécsi egyetem a külföldi diákoknak

“Nagyon jó” minősítést kapott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a StudyPortals elnevezésű szervezet európai egyetemek hallgatói elégedettségmérése alapján készített rangsorában. A külföldi hallgatók az adható 10 pontból átlagosan több mint 8 pontra (8+) értékelték a PTE-t, amivel kiérdemelte az intézmény a StudyPortals díját és elismerését.

hirdetés

A nemzetközi szervezet a napokban értesítette a Pécsi Tudományegyetem vezetését arról, hogy a PTE elnyerte a StudyPortals „Nagyon jó nemzetközi hallgatói elégedettség 2016” díját.

Az eredményt a közelmúltban hirdették ki Liverpoolban, a Nemzetközi Felsőoktatási Európai Szervezet (IAEA) éves konferenciáján. A StudyPortals közel tizenhatezer hallgató pontozása alapján díjazta a felsőoktatási intézményeket, de csak olyan egyetem vehetett részt az értékelésben, amelyről legalább húsz diák jelezte véleményét a rendszeren keresztül a legutóbbi akadémiai évben.

A hallgatói elégedettséget több tényező alapján határozták meg – nemcsak az oktatás minősége, hanem az egyetemi város és annak kulturális élete, a közösségi élet, az egyetemi szolgáltatások, a szakmai fejlődési lehetőségek, a környezet és a költségek is meghatározó szempontok voltak. A szervezetről bővebben itt lehet olvasni: KLIKK!!!

Bódis József, a PTE rektora a díj kapcsán hangsúlyozta, nincs fontosabb visszajelzés, mint hogy a saját hallgatóik – legyen szó magyar vagy külföldi diákról – hogyan értékelik a pécsi egyetemet, annak szolgáltatásait és a környezetét.

– A pécsi egyetem egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése a nemzetköziesítés, a külföldi hallgatói létszám jelentős növelése. A nemzetközi hallgatóinktól kapott „nagyon jó” minősítés büszkeségre adhat okot, de azt is mutatja, hogy még van hová fejlődni, és mi akarunk is fejlődni, fejleszteni – mondta. Hozzátette, hogy erre kiváló lehetőséget nyújt számukra a Modern Városok Program, amelynek épp az az egyik hangsúlyos célja, hogy az oktatói, hallgatói környezetet modernizálják.

– Az ugyanis fontos és jó dolog, hogy az oktatás a pécsi egyetemen rendkívül magas színvonalú a hallgatói visszajelzések alapján, de az épületeinket, és azok felszereltségét is fel kell fejlesztenünk erre a szintre – adott hangot véleményének a rektor.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a PécsMa.hu kérdésére elmondta: a hasonló hivatkozási pontok is megerősítik Pécs egyetemváros jellegét, egyben jól mutatják, hogy a kormány jól döntött, amikor a pécsi universitas 24 milliárd forintos támogatásáról határozott.

– Az állami forrásból a következő években megvalósuló fejlesztések jelentős hatást gyakorolnak nemcsak az egyetem, de Pécs, sőt, az egész a térség gazdaságára. Ha pedig már most elégedettek a hallgatók a várossal és az universitas-szal, akkor pedig ez csak fokozódni fog a jövőben. Komoly fejlődés előtt áll tehát mind az intézmény, mind a helyi gazdaság is – mondta.