Nem menekülnek Pécsről a diplomások

Elkészült a Pécsi Tudományegyetemen működő Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) legújabb felmérése, amely több érdekes eredményt közöl. A közvélekedéssel ellentétben például a végzett diplomások elvándorlási hajlandósága messze nem olyan magas, mint ahogy azt sokan vélik.

hirdetés

A pécsi universitason 2010 óta létező DPR európai uniós támogatás révén működik. Idén a 2010-ben, 2012-ben és a tavaly abszolutóriumot szerző hallgatók közül közel kétezer egykori diák válaszolt online közvélemény-kutatás keretében egyebek mellett arra, hogy milyen gyorsan sikerült elhelyezkedniük.

A friss kimutatások szerint szöges ellentét tapasztalható a közvélekedés és a valóság között a tekintetben, hogy mekkora nagyságrendben hagyják el a várost és a megyét a frissen végzett diplomások.

diploma
Jó renoméja van a Pécsen szerzett diplomának.

A statisztika ugyanis azt mutatja, hogy a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka távozott Budapestre, a végzettek harmada (31,94) Baranya megyében maradt, azaz vagy már sikerült elhelyezkedniük vagy itt terveznek munkába állni.

Az előző évekhez képest további csökkenést mutat a munkanélküliek aránya. Idén ez a mutató 4,52 százalék, tavaly 5,54, 2013-ban pedig 6,75 százalék volt; ráadásul a Pécsen diplomát szerzők közel 80 százaléka fél éven belül talált magának megfelelő munkahelyet, hiszen a válaszadók ekkora hányada végez saját szakterületén vagy ahhoz kapcsolódó munkát. Ez azt jelenti, hogy az általános vélekedésekkel ellentétben a diplomásoknak nem kell “megszakadniuk” azért, hogy állást találjanak maguknak. Ráadásul átlagosan tízből négy érintett már a végzés idején főállásban dolgozott.

Zeller Gyula, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese szerint az is sikerként könyvelhető el, hogy egyre több végzős hallgató ajánlja barátainak és ismerőseinek továbbtanulási helyszínül a pécsi egyetemet.